gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Hur mycket vin ska jag köpa till festen? - Ward Wines

In English En français

Hur mycket vin ska jag köpa till festen?

Hur mycket vin ska jag köpa till festen?

Det här är den svåra fråga som alla som ordnar en fest tvingas fundera kring, och eftersom vi alla är olika så beror det på. En storkonsument kommer att dricka mer än en gravid i normalfallet, men så ska storkonsumenten köra bil och dricker ingenting. Det är svårt att beräkna årgång, men det finns hjälp att räkna ut hur mycket man ska köpa.

Först några allmänna regler:

Det går mer vin om folk häller själva, än om de blir serverade. Vilket i stort sett är skillnaden mellan en sittande fest och en bufféfest.
Vid en fest som vara 6 timmar, går det mer vin än vid en fest som vara 4 timmar.

Om det är sommar går det mer vitt vin än på vintern, och vice versa. Det dricks mindre vin om man serverar vatten och alkoholfria alternativ. Spara kvittot, det som blir över går att lämna tillbaka, så det är bättre att köpa för mycket än för lite.

Till fördrinken kan man beräkna cirka en flaska champagne eller vitt vin per 10 personer, om det inte är ett utdraget mingel och det behövs påfyllning, då hamnar vi på en flaska per 7-8 personer. Väljer man en torr fino eller manzanilla räcker en halvflaska till 6 personer.

Till förrätten behövs oftast bara ett glas per person, Här räcker en flaska till 10 personer. Förrätter går oftast fort att äta, men vinet blir kvar i glaset mellan förrätt och huvudrätt. När det börjar bli tomt i glasen kan man servera vinet till huvudrätten.

Till huvudrätten bör man beräkna två glas vin, särskilt om man förväntar sig att det blir någon som håller tal. Står vinet på bordet går det cirka en halv flaska per person. Även här är det viktigt att det finns vatten på bordet.

Till desserten kan man beräkna att det går ett litet glas dessertvin, så här räcker en halvflaska till 7-8 personer.

 

Om man bjuder på buffé behöver man såväl rött som vitt vin (eller rosé) och då är det smart att räkna med drygt en halvflaska per person och sedan ha några flaskor i gömmorna som kan komma fram om festen varar länge och vinet börjar tryta.

Ward Wines & VännerGå med i Ward Wines & Vänner och få matiga nyhetsbrev varje vecka – alldeles gratis!
gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.