gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Recept på klassiska sallader - Ward Wines

In English En français

Recept på klassiska sallader

Sallader är alltid gott, men när sommarvärmen väl kommer lockas man lite extra mycket!

Här kommer recept på tre klassiska sallader. Salade Niçoise är en måltid i sig, de övriga två kan även dem lätt bli det. Addera bara någon härlig råvara för att bli sådär behagligt mätt.

 

 

Salade Niçoise

Niçoise sallad - recept och passande vin

Det finns otaliga varianter på den här salladen, men så länge den innehåller haricots verts, tonfisk, sardeller sallad och ägg så hamnar den i rätt fack. Det här är en matig sallad, alltid lika fräsch, och ett perfekt komplement till rosévin.

Ingredienser


Det här behövs till 4  personer:

3-4 klyftade tomater

4-6 hårdkokta ägg i klyftor eller halvor

3 msk kapris

200 g blancherade haricots verts

1 förpackning sardeller

1 burk fin tonfisk eller fyra skivor färsk halstrad.

1 huvud grönsallad

1 dl oliver

salt

nymalen svartpeppar

vinägrett efter smak

Gör så här


1. Lägg upp grönsallad på ett fat och de blancherade bönorna runt omkring.

2. Placera sedan tonfisken i mitten och de övriga råvarorna runt omkring.

3. Avsluta med kapris och oliver. Ringla över vinägrett precis före serveringen.

 

 

 

 

Waldorfsallad

Waldorfsallad recept och passande vin

Oscar Tschirky skapade den här salladen på Hotel Waldorf på Manhattan någon gång i slutet av 1800-talet, och den har besjungits av Cole Porter. Naturligtvis går den att modifiera efter tycke och smak. Man kan äta den som en liten förrätt, eller lägga till kyckling, nyfångad abborre eller något annat man gillar.

Ingredienser


2 dl tärnad rotselleri

1 dl vispgrädde

1 dl majonnäs

1 krm salt

1 krm nymalen svartpeppar

1 msk pressad citron

2 stora äpplen

75 g valnötskärnor

1 huvud grönsallad

Gör så här


1. Lägg selleritärningarna i kokande, lättsaltat vatten och koka dem nätt mjuka, ca 2 min. Häll upp dem i durkslag så att de rinner av och kallnar. Spola dem eventuellt hastigt i kallt vatten.

2. Vispa grädden och blanda den med majonnäsen. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

3. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i små tärningar. Blanda direkt ner i majonnäsblandningen tillsammans med sellerin så att äppelbitarna inte blir bruna.

4. Ta undan några fina valnötskärnor till garnering. Grovhacka resten och blanda ner dem i majonnäsblandningen. Lägg upp salladen på en bädd av salladsblad och garnera med resten av valnötskärnorna.

 

 

 

 

Caesarsallad

Ceasarsallad recept och passande vin

Hemligheten bakom den här salladens framgång är den goda dressingen, som egentligen är en slags utbyggd majonnäs. Blandningen av sälta, syra och kryddor gör att salladen är ett utmärkt komplement till räkor, stekt kyckling, grillade fläskkotletter eller andra godsaker man vill komplettera med.

Ingredienser


Det här behövs till 4 personer:

2 krukor romansallad

5 sardellfiléer

1 pressad vitlöksklyfta

1 dl riven parmesanost

1 msk citronsaft

1 äggula

1 dl olivolja

svartpeppar

2 dl stekta brödkrutonger

Gör så här


1. Mixa sardeller, vitlök, äggula, parmesan, citron och peppar i matberedare eller med en mixerstav.

2. Häll i oljan i blandningen i en tunn stråle under vispning, så att dressingen inte skär sig.

3. Häll dressingen över Romansallaten, blanda noga och strö över brödkrutongerna.

 

 

Passande vintips till dessa recept

Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Blanc 2016 (2813)
Rhônedalen, Frankrike, 110 kr

Vita rhôneviner är ännu inte så berömda och kostsamma som de borde vara med tanke på hur matvänliga de är. Här ryms både frukt och friskhet och en massa spännande aromer som gifter sig med det mesta i salladsväg.

 

Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Rouge 2015 (5461)
Rhônedalen, Frankrike, 110 kr

Röda viner från södra Rhônedalen har fördelen att de smakar utmärkt till det mesta i matväg. Frukten och friskheten finns där och om man väljer att servera det till en sallad så passar det utmärkt om man serverar det lite svalare än vanligt.

 

Trimbach Riesling 2014 (2639)
Alsace, Frankrike, 145 kr

Ett vin som är som klippt och skuret till en Waldorfsallad, även om det också passar till andra sallader. Vinet har allt man vill ha av en riesling: friskhet, frukt och exakthet, samt en lite avrundad ton eftersom familjen Trimbach håller vinet ett år extra för den svenska publiken. https://wardwines.se/wwines_products/trimbach-riesling/

 

M de Minuty 2016 (2590)
Provence, Frankrike, 119 kr

Ja, vad ska man annars dricka till en Salade Nicoise? Vinet som förändrade spelplanen för roséviner i Sverige är här i en ny utmärkt årgång. Gissa om det dricks i Nice.

 

Gemtree Cinnabar GSM 2015 (4624)
McLaren Vale, Australien, 142 kr

För rödvinsfantasterna är det här ett ekologiskt vin från Australien, som tål att serveras lite svalt och då passar det utmärkt till alla typer av sallader. Vill man komplettera med grillade råvaror, ökar man bara serveringstemperaturen några grader.

 

Alegria Manzanilla (8379)
Jerez, Spanien, 59 kr/375 ml

Ett alldeles utmärkt vin från orten Sanlúcar de Barrameda, där fino kallas manzanilla och vinet har en läcker liten sälta från havet. Det är som gjort till en Salade Nicoise, men de läckra nöttonerna kommer också till sin rätt i en Waldorfsallad eller en Caesarsallad.

 

 

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.