gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Winston Churchills champagnehistoria - Ward Wines

In English En français

Winston Churchills champagnehistoria

churchill_champagne_pol_roger

En vänskap föds fram

Förhållandet mellan Champagne Pol Roger och Sir Winston Churchill sträcker sig tillbaka till ett lyckosamt möte vid en lunch hos den brittiske ambassadören i Frankrike, några månader efter Paris befrielse, där den yppiga årgångschampagnen 1928 Pol Roger serverades. En av gästerna vid lunchen var den vackra Odette Pol Roger, en annan premiärminister Winston Churchill, som hon genast kom mycket bra överens med. En vänskap föddes och varade fram till Churchills död, vilket skapade ett band mellan familjerna Pol Roger och Churchill som är strakt än i dag.

Tyngden i hans ämbete hindrade Churchill från att någonsin besöka 44 Avenue de Champagne, Champagne Pol Rogers adress, men det hindrade honom inte från att utnämna det till ”världens mest drickbara adress”. Som ersättning för det utlovade, men uteblivna besöket, skickade han Odette ett exemplar av sina memoarer med dedikationen ”Cuvée de Réserve, mise en bouteille au Château de Chartwell”. Han uppkallade också en av sina galopphästar ”Pol Roger” och stoet tog en stor seger vid Kempton Park, kröningsåret 1953.

Champagne Pol Roger skapade sin prestigecuvée till Sir Winston Churchills ära, väl medvetna om de kvaliteter som han letade efter i champagne: en kraftfull, fyllig karaktär och en relativ mognad.

Den exakta sammansättningen är en väl bevarad familjehemlighet, men det är onekligen så att resultatet skulle ha välkomnats av den man till vilket vinet är tillägnat. ”Min smak är enkel, jag nöjer mig med lätthet med det bästa”. Pinot noir dominerar och ger struktur, bredd och robusthet medan chardonnay bidrar med elegans, finess, och subtilitet.

Vinet är gjort enbart på druvor från Grand Cru-byar för pinot noir och chardonnay, och dessutom från vingårdar som redan odlades under Churchills levnad.  Cuvée Sir Winston Churchill görs bara de bästa årgångarna och släpps på marknaden senare än Pol Rogers övriga årgångschampagner, för att hedra Churchills förkärlek för mogna viner.

 

sir_winston_churchill_pol_roger

Ward Wines & VännerGå med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner och få matiga nyhetsbrev varje vecka – alldeles gratis!
gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.