gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Pol Roger har gjort unikt fynd! - Ward Wines

In English En français

Pol Roger har gjort unikt fynd!

Pol Roger har gjort unikt fynd!


När Pol Roger nyligen grävde och borrade på sina ägor för att bygga en ny lagerbyggnad, så stötte de på en verklig skatt i form av ett stort antal välbehållna champagneflaskor med årgångar troligen mellan 1887 och 1898.

 

Hela historien börjar redan den 23 februari 1900, det var kallt och blött i Epernay och ett förödande jordskred fick Pol Rogers vinkällare att rasa in. Totalt 120 000 lådor med ungefär 1,5 miljon handblåsta flaskor med champagne i världsklass begravdes när källaren störtade samman. Maurice och George Roger, barn till grundaren Pol Roger, hoppades ett tag att kunna gräva fram flaskorna för att se om några hade klarat sig. Men ytterligare en vinkällare rasade in i närheten strax därefter och bröderna bestämde att det var för riskabelt.

Pol Roger har gjort unikt fynd!

När Pol Roger nu 118 år senare började gräva på området där den gamla vinkällaren låg för att bygga en ny lagerbyggnad fanns inga förhoppningar att hitta några hela flaskor.

Efter en del inledande borrningarna stötte man dock på delar av gamla champagneflaskor och hoppet tändes. Det här var den 15 januari i år och borrningarna och grävarbetet gjordes sedan betydligt lugnare under ständigt överinseende av Pol Rogers pensionerade källarchef Dominic Petit, hans efterträdare Damien Cambres och champagneproducentens VD Laurent d’Harcourt. Nästa dag hittades en helt intakt flaska, dagen efter fem eller sex och när de hittat 26 välbehållna handblåsta flaskor stoppade de borr- och grävarbetena då marken var väldigt blöt och risken för nya ras var uppenbar. Nya försök kommer göras när förhållandena är säkra.

– Men har vi möjligheterna att utforska lite mer så kommer vi nog hitta fler flaskor, säger Laurent d’Harcourt, vd för Pol Roger.

– Vi är väldigt uppspelta. Vår källarchef Dominic Petit har jobbat för oss i nästan 20 år och har alltid pratat om det här och drömt att hitta de här flaskorna. Han går i pension om en månad, så det här är en fantastisk avskedspresent till honom. Säger Laurent d’Harcourt.

 

Pol Roger har gjort unikt fynd!

De vackra handblåsta flaskor som har hittats har inga etiketter men är helt intakta, korkarna är i gott skick och sitter där de ska förseglade med ett metallband och drycken ser ut att vara helt klar. Årgångarna är troligen mellan 1887 och 1898. Experterna på Pol Roger kommer att under den närmsta tiden genomföra traditionell ”riddling” för hand dvs sakta vända upp och ner och vrida på flaskorna för att få avlagringar och sediment att sjunka till flaskans hals och sedan göra ett korkbyte (degorgering), precis så som de alltid gör med alla sina flaskor. Sedan ska champagnen testas.

– Men de här flaskorna har väntat i 120 år, så de kan vänta lite till, säger Laurent d’Harcourt.
Laurent d’Harcourt säger att de inte tänker sälja champagnen, om de inte skulle hitta betydligt fler flaskor. Ambitionen är i stället att spara dem och så klart smaka på dem. Hittar man tillräckligt mycket kommer man även att bjuda in medier och experter att delta.

– Vi kommer nog kunna räkna bubblorna om vi ser några, men vi kommer definitivt få en fantastisk upplevelse när vi provar de här flaskorna. Säger Laurent d’Harcourt.

 

Pol Roger har gjort unikt fynd!

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.