gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Malins portvinsskola - Ward Wines

In English En français

Malins portvinsskola

Malins Portvinskola

Så här i juletider brukar portvinet få den uppmärksamhet det egentligen förtjänar 12 månader om året. Vår egen ”expert” Malin Keyser är precis hemkommen från Dourodalen och delar här med sig av sina nyvunna kunskaper om de olika stilarna av portvin.

 

Ruby Port

Graham’s Fine Ruby Port

Ruby Port är den enklaste typen av portvin men skall absolut inte förringas. För att skapa en Ruby blandas ett antal yngre årgångar som får ligga på fat i genomsnitt tre år innan de buteljeras. Tanken är att vinet skall konsumeras som ett ungt fruktigt och piggt vin. Vinet har inte samma komplexitet eller koncentration som en Vintage Port och Ruby Port utvecklas inte vidare på flaskan efter att den buteljerats. En öppnad Ruby Port kan klara upp till tre veckor i kylskåp.

Dryckestips: Graham’s Fine Ruby Port »

 

Late Bottled Vintage Port, LBV

 

LBV är en förkortning av Late Bottled Vintage Port, som anses vara snäppet bättre än en Ruby Port men inte i samma klass som en Vintage Port eller Single Quinta Port. LBV är vin från ett enskilt år men inte från ett år då man släpper en Vintage Port. Vinet lagras på fat ca fyra till sex år innan buteljering. En LBV kan i vissa fall tappas direkt på flaska men de flesta filtreras före tappningen. Om vinerna filtreras (som Grahams’s LBV gör) är de färdiga för konsumtion direkt och utvecklas inte vidare på flaskan. LBV kan ses som en mycket prisvärd ”lillebror” till Vintage Port. En öppnad LBV kan klara upp till tre veckor i kylskåp.

Dryckestips: Graham’s Late bottled vintage »

 

Tawny Port

Smith Woodhouse Tawny 10 Year

En Tawny Port är alltid en blandning av vin från olika årgångar, de enklaste utan åldersbeteckning har lagrats minst tre år. En åldersbetecknad Tawny anger vinets genomsnittliga tid på fat innan de buteljeras. Det finns tex 10-, 20-, 30- och 40-årig Tawny. En Tawny får sin ljusa färg och utvecklar sin stil på grund av en längre lagring på fat, då vinet genomgår en lättare oxidering. Ju äldre en Tawny är desto ljusare är färgen och den drar mer mot bärnsten än rött. Under tiden vinet lagras på fat dunstar en liten del bort. Den förlorade andelen brukar kallas ”änglarnas andel” och uppgår till mellan tre och fem procent av fatets innehåll per år. Faten fylls därför löpande på med samma typ av vin (ålder och stil) för att täcka den avdunstade delen, innan den slutgiltiga blandningen och buteljeringen. En Tawny som buteljerats utvecklas inte vidare. En öppnad flaska Tawny kan klara upp till tre månader i kylskåp.

Dryckestips: Smith Woodhouse Tawny 10 Year »

 

Vintage Port

Graham’s Vintage Port 2016

Vintage Port är ”kungen” av Portvin och produceras endast de bästa åren. På en tioårsperiod brukar ca två till tre årgångar deklareras som Vintage. Senast Graham’s deklarerade en Vintage var 2011.
En Vintage Port är ett vin från ett exceptionellt bra år, från de bästa druvorna och från de bästa vingårdslägena. Urvalet är viktigt och endast druvor med full mognad, kraftfulla tanniner och koncentration väljs till en Vintage Port. Vinet får ofta jäsa i öppna granitkar, så kallade lagares, och många fottrampar druvorna traditionsenligt i jäskaren. Fötter anses vara det bästa sättet att krossa druvorna för att undvika bittra smakämnen.

Vinerna lagras två till tre år på fat innan de tappas på flaska utan att filtreras. Det är väldigt koncentrerade och fruktiga viner med mörkt röd färg. Vinet kan konsumeras direkt men tanken är att de ska utvecklas vidare på flaska i många år, utan problem upp till 50 år om så önskas. Det är viktigt att dekantera en Vintage Port eftersom de är ofiltrerade och har sediment, fällning, i flaskan. En öppnad flaska Vintage Port bör drickas upp inom ett par dagar.

Dryckestips: Graham’s Vintage Port 2016 »

 

Single Quinta Vintage Port

Graham’s Malvedos Vintage Port

De årgångar som producenten inte tycker att druvorna är tillräckligt bra för att deklarera en Vintage Port kan de göra en Single Quinta Vintage Port. Ett vin som kommer från en enskild vingård, men i övrigt håller samma höga kvalitet och är producerat på samma sätt som en Vintage Port. En Single Quinta Vintage Port kan vara ett fynd och är ofta mycket billigare än en Vintage Port.

Dryckestips: Graham’s Malvedos Vintage Port »

 

 

 

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.