gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Fokus: Barbera - Ward Wines

In English

Fokus: Barbera

 

Italien är svenskarnas favoritland när det gäller vin just nu, och allt oftare kommer flaskorna från distriktet Piemonte i landets nordvästra del. Här brukar Nebbiolo framhållas, druvan som ger de kända vinerna från Barolo och Barbaresco. Men idag vill vi sätta fokus på Barbera som många experter menar har den mest intressanta utvecklingen just nu.

Barbera odlas i hela Italien men hemmaplan är Piemonte, framförallt området kring städerna Alba, Asti och Monferrato, där den står för mer än hälften av skörden. Traditionellt har druvan haft en ganska låg status och gett friska, mjuka och fruktiga röda viner som bör drickas unga. Lokalt kan Barbera sägas vara ”folkets vin”. En gång i tiden var Barbera helt enkelt det som dracks i väntan på att Barolo skulle vara färdig att dricka, eller blandades med andra druvor. På senare år, och tack vare en ny generation vinmakare som satt fokus på bättre odlingslägen och lägre skördeuttag, har synen förändrats och denna användbara druva står numera på egna ben och vinner alltfler anhängare.

Det mest typiska för Barbera är den höga fruktsyran och den något lägre tanninhalten. Den traditionella stilen ger viner som inte är särskilt sträva som med fördel kan drickas unga men det finns också en mer koncentrerad ”internationell” stil med lagring på små ekfat som mår bra av några års lagring.

 

Vinerna är ofta lite kryddiga i smaken med bäriga aromer av hallon, körsbär, torkade jordgubbar, plommon och björnbär. Barbera känns också igen på dofter som viol, lavendel, lakrits och torkade örter.

Barbera är ett mycket användbart matvin och därför flitigt förekommande på vinlistorna på restauranger med italiensk inriktning. Det är ett utmärkt val till pizza och många pastarätter men också till kötträtter. Vill du dricka ett lättare Barberavin är lättare rätter som fågel, kalv och fläsk ett bra val. Om vinet är fylligt och smakrikt passar rätter av lamm, nöt och vilt.

 

Michele Chiarlo är en av de främsta ambassadörerna för Barbera-druvan och äger några av de bästa vingårdarna i Piemonte. Dessa två viner är tydliga exempel på druvans stil och potential.

 

Le Orme Barbera d’Asti 2016

Generös fruktighet med de klassiska Barbera-dragen av röda bär, körsbär, plommon och italienska örter. Det perfekta vinet att alltid ha hemma för såväl fredagspizzan som charkuterier eller pasta och kötträtter med örter.

 

Till produktsidan »

 

La Court Barbera d’Asti Superiore Nizza 2013

Ett mer koncentrerat exempel från en av de bästa vingårdarna med äldre stockar. Släktskapet är tydligt men det här är ett vin med mörkare körsbärsfrukt i fokus och toner av mocca och kokos från lagring på ekfat. Gott till lite matigare pastasåser med t.ex. tryffel, söndagssteken och vällagrade ostar.

 

Till produktsidan »

 

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.