gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Så bra det kan bli! - Ward Wines

In English En français

Så bra det kan bli!

Sauvignon Blanc och Merlot är två av de mest populära och kända druvorna, som i någon mån har blivit offer för sin egen framgång och är därför (o)lustigt nog också två av de mest missförstådda. Men när de tas seriöst och odlas på rätt plats så blir det inte annat än bra. Att Sauvignon Blanc trivs i Marlborough och Merlot i Napa Valley kan du nu ta del av genom fredagens två exklusiva lanseringar på Systembolaget.

 

Clos Henri


Clos Henri

 

Clos Henri Souvignon Blanc

 

 

 

Clos Henri Sauvignon Blanc 2016, Wairau Valley, Marlborough, Nya Zeeland
Art.nr 96096, 229 kronor, 600 flaskor

 

Inbäddat i den södra delen av Wairaudalen, ligger Clos Henri. Vinerna är ekologiskt odlade och vingården drivs av den berömda Sancerre-producenten Henri Bourgeois. Med 10 generationers erfarenhet av Sauvignon Blanc och Pinot Noir, har familjen breddat sina vyer och fortsatt skapa exceptionella viner i Nya Världen.

 

Clos Henri planterar sina vingårdar enligt fransk tradition med en hög densitet (många plantor per hektar). Detta gör att vinrankan får kämpa mer om näringen – vilket ger koncentrerad frukt. Jordmånen som druvorna växer i heter ’greywacke river soil” – en fältspathaltig, sandstensliknande sedimentär bergart – som ger en tydlig mineralton till vinet.

90% av vinet jäser i ståltankar för att behålla den rena fruktigheten och 10% jäser i franska ekfat (ej nya). Efter jäsningen vilar vinet sedan på sin jästfällning under åtta månader vilket ger vinet dess fyllighet. Kan med lätthet lagras i 5-6 år.

 

Vinet visar en rik tropisk frukt av passionsfrukt, ananas och kiwi med inslag av päron, lime nässlor och flinta. Mycket frisk, fyllig och aromatisk smak med härlig syra och lång eftersmak. Nyanserad, aromatisk, mycket frisk smak med inslag nässlor, mineral, päron och lime. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur.

 

”Sans och balans i denna eko sauvignon från Nya Zeeland. Stor kupa och stora klunkar tack…”
Sofia Ander, DinVinguide.se

 

 

Duckhorn Vineyards


Duckhorn

2015 Duckhorn Three Palms Vineyard Napa Valley Merlot

 

 

 

Duckhorn Three Palms Vineyard, Napa Valley, Kalifornien, USA
Art.nr 95726, 679 kronor, 180 flaskor

 

 

Napa Valley är i första hand berömt för viner på druvorna Cabernet Sauvignon och Chardonnay. Därför var det ingen liten sensation att det var ett vin på den smädade druvan Merlot som toppade tidningen Wine Spectators lista över världens bästa viner 2017. Mindre överraskande är att vinet kommer från Duckhorn Vineyards, gården som är Dan och Margaret Duckhorns livsprojekt. De grundade Duckhorn Vineyards 1976 och var då ett av de första 40 vinerierna i Napa Valley.

 

Såväl Dan som Margret var Bordeauxälskare och började med att göra viner på Cabernet Sauvignon och Merlot. Första skörden, tillsammans med legendariske vinmakaren Tom Rinaldi kom 1978 och ett av vinerna var 800 lådor Merlot från den nu så berömda vingården Three Palms Vineyard. Samma vin av årgång 2015, som nu lanseras, var vinet som utsågs till världens bästa av Wine Spectator.

Årgången 2015 gav perfekt mogna druvor trots en ovanligt tidig skörd. Vinet är gjort på 91% Merlot med små komplement av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Petit Verdot. Vinet har lagrats i 18 månader på 225-liters fat av fransk ek varav 75% var nya.

 

Vinet har en komplex, fruktig smak med mörk bärfrukt av plommon, mörka körsbär, svarta vinbär och toner av ceder och kakao från fatlagringen. Smaken är fyllig men elegant med fin tanninstruktur och en lång generös eftersmak. Serveras vid cirka 18°C till grillade rätter av mörkt kött.

 

”…skynda er att köpa några av de 180 flaskor som allokerats till Systembolaget. De lär ta slut väldigt fort!”
95p++! Per Bill, Dina Viner Professional Edition

 

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.