gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Alpvin & Toppvin - Ward Wines

In English En français

Alpvin & Toppvin

Världens bästa Riesling

Veckans nyhetssläpp bjuder på både alpvin och toppvin. Säg Aostadalen och de flesta tänker på härlig skidåkning, men här finns också spännande viner som äntligen hittat sin väg till Sverige. Säg Clos Ste Hune, och experterna säger ”världens bästa Riesling” och den nya årgången gör ingen besviken.

 

Torette Superiore 2016

 

 

 

 

Les Crêtes Torette Supérieur 2016, Valle d’Aosta, Italien
Art.nr 92028, 199 kronor, 600 flaskor

 

Säger vi Aosta-dalen tänker nog de flesta på skidåkning snarare än vin. Det här är Italiens minsta och bergigaste vindistrikt med vinodling på hög nivå, upp till 1300 meter över havet. Regionen gränsar till, och är inspirerat av, Frankrike. Detta gäller både vinerna och det faktum att franska är det officiella andra språket.

Familjen Charrère har odlat olika grödor i Valle d’Aosta sedan tidigt 1800-tal. År 1950 planterade man de första vinrankorna och idag har man ca 20 ha vinodlingar. Les Crêtes är beläget i hjärtat av Alperna mitt i mellan de fyra stora bergen Mont Blanc, Matterhorn, Monte Rosa och Gran Paradiso. Själva vinodlingarna ligger uthuggna i terasser, väl skyddade mot alltför kalla vindar.

Druvorna plockas för hand och vinet har lagrats i ståltank för att bevara frukt och fräschör. Den lokala druvan Petit Rouge har odlats i Valle d’Aosta sedan urminnes tider. Bärig, något kryddig doft med inslag av hallon, timjan, körsbär och viol. Smaken är frisk med inslag av färsk frukt. Bärig, något kryddig smak med inslag av hallon, timjan, körsbär, jordgubbar och lavendel.

Serveras vid 14-16°C till lättare rätter av ljust kött, charkuterier, ost eller vegetariska rätter.

 

Torette Superiore 2016

 

 

 

 

Trimbach Clos Ste Hune Riesling 2013, Alsace, Frankrike
Art.nr 90343 (OBS! weblansering 21 mars kl 10.00), 1599 kronor, 120 flaskor

 

Familjen Trimbach måste verkligen räknas till veteranerna i Alsace, med en vinodlarhistoria från 1626 och framåt. I veckan släpps ännu en fantastisk årgång av det som många anser vara världens bästa riesling!

Detta exceptionella vin produceras i Clos Ste Hune, där familjen Trimbach har haft en liten del om 1,67 hektar i sin ägo i mer än 200 år. Vingården har 50 år gamla stockar som växer i den unika kalkstensrika jorden med ett perfekt sydöst läge. De gamla stockarna, det låga skördeuttaget 40-50 hl/ha och den unika jordmånen skapar förutsättningar för ett vin som av sommelierer och vinjournalister har kommit att kallas för La Romanée Conti d’Alsace. Familjen Trimbach lagrar flaskorna minst 5 år i sina källare innan de släpps till försäljning och lagringspotentialen för dessa viner sträcker sig långt över 10+ år.

Nyanserat, friskt och livfullt vin med toner av pinje och citrus. Ett fylligt vin med en elegant mineralkaraktär och lång eftersmak.

Passar till rökt fisk, havsabborre, fågelrätter samt kalv- och fläskrätter.

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.