gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Våffeldag med guldkant - Ward Wines

In English

Våffeldag med guldkant

Att våfflor är gott kan vi vara överens om alla dagar i veckan, men det är ju trots allt en dag på året som sticker ut, då miljontals våfflor kommer att slinka ner i svenska magar. På måndag den 25 mars så är det vårfrudagen, eller Jungfru Marie bebådelsedag, vilket numera också är våffeldagen. Enligt evangelierna fick jungfru Maria denna dag av ärkeängeln Gabriel veta att hon var havande. Att det sedan fått namnet våffeldag kommer från att vårfrudag uttalades felaktigt. Det blev till vafferdag eller vaffeldag, och därmed föddes våffeldagen. Våffla passade också bra den här tiden på året då man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter vintern.

Våfflan har genom historien haft en touch av lyx och elegans, och omnämns bland annat i flera av Fredmans epistlar. Ingredienserna vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt utgjorde ofattbara lyxvaror för de flesta i det svenska bondesamhället. Vi tycker den håller ställningarna än idag – både frasigare och snyggare än pannkakan och helt förtjänt av en egen dag.

Servera din våffla med skogens guld, hjortronsylt och grädde eller varför inte lyxa till det med lite glass. Ett glas gyllengul aromatisk Moscato d’Asti eller det friska alkoholfria bubblet Billabong kan få ersätta kaffet denna gång.

 

Vin till våfflorna

 

Om du inte vill gå till butiken och köpa färdig smet så finns här under ett enkelt recept för att göra ca 8 våfflor.

Ingredienser (4 portioner)


100 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
4 dl mjölk

Gör så här


Blanda först de torra ingredienserna och rör sedan ner mjölken och vispa ordentligt för att undvika klumpar, tillsätt sedan det smälta smöret, vispa runt och grädda i ett hett våffeljärn.

Ward Wines & VännerGå med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner som ger dig inspirerande nyhetsbrev och vintips varje vecka – alldeles gratis!
gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.