gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Italiens gröna hjärta - Ward Wines

In English En français

Italiens gröna hjärta

I dagarna får vi kärt besök från Italien då Francesco Lungarotti kommer till Stockholm för att ta emot välförtjänta guldmedaljer på Allt om Vins stora fest ”Årets Vinare”. Morfar Giorgio satte Umbrien på vinkartan och Francesco är tredje generationen som för arvet vidare i sin egenskap av exportchef. Vi tar tillfället i akt att ställa några frågor för att lära oss mer om Umbrien och familjen Lungarotti.

 lungarotti


Berätta lite om dina hemtrakter i Umbrien.

Ja, det är ett ganska okänt landskap jämfört med t.ex. Toscana men minst lika vackert och lika rikt på historia. Vi brukar kalla det ”Italiens gröna hjärta” eftersom det ligger exakt mitt i landet. Här finns både mjuka kullar och de höga Appeninerna och flera vattenfall och sjöar. Det är väl värt ett besök med vackra medeltida städer som Perugia och Assisi och såklart ”våra” vinbyar Torgiano och Montefalco.

 

Lungarotti är ett familjeföretag eller hur?

Det var min morfar Giorgio Lungarotti som ställde om familjens gård till vinproduktion efter andra världskriget, och vi räknar 1962 som födelseåret för vinföretaget. I ett italienskt perspektiv så har vi inte så lång historia men vi var de första i Umbrien att bli kända för kvalitetsvin, och nu ses vi som en av de mest klassiska vingårdarna. Idag drivs verksamheten av min mamma Teresa och min moster Chiara med god hjälp av mormor Maria Grazia. Själv har jag arbetat i firman sedan 2010.

Montefalco vingård


Ett av era viner Rubesco är mycket populärt i Sverige. Vad betyder namnet och vad tror du är nyckeln till vinets framgångar?

Om vi börjar med namnet så kommer det från det latinska verbet ”rubescere” – att rodna. Det syftar såklart dels på färgen men också på den glada, varma känslan man kan uppleva när man delar en flaska gott vin. Rubesco var det första vinet vi producerade på 60-talet. Min morfar var övertygad om att vi skulle kunna odla högklassig Sangiovese i Torgiano, och det hade han ju rätt i när vi smakar resultatet idag. Det här vinet är fortfarande vår ”själ” så man kan säga att det är vår passion och historia som märks i vinet. Ni får inte heller missa ”storebror” Rubesco Riserva, den vingårdsbetecknade Vigna Monticchio, som släpps i Sverige nu i april. Det ligger oss också varmt om hjärtat.

 

Anledningen till ditt Sverigebesök är att ta emot ett par utmärkelser från Allt om Vin. Vad betyder dessa för er?

De betyder faktiskt en hel del för både mig och min familj som ett erkännande för det hårda jobb och den passion vi lägger ner varje dag i vår strävan att producera vin av högsta kvalitet. Sen tycker jag att det är extra kul att de två viner som vunnit pris kommer från varsitt ursprung och våra två egendomar i Torgiano och Montefalco. Så vi ser det som ett pris för hela vår verksamhet, inte bara två viner.

 

Tack för samtalet. Grattis och välkommen till Stockholm!

Tack själv. Jag vill passa på att tipsa alla era vänner om att de alltid är välkomna att besöka oss. I Torgiano driver vi både hotell, restaurang och ett intressant vin- och olivoljemuseum. Så Umbrien är väl värt ett besök!

 

Läs mer om familjen Lungarotti

Besök vingården i Umbrien

 

 

Upptäck Rubesco 2016 från Lungarotti

Rubesco

Rubesco

Art nr: 294201

109:-

Volymen är 750ml

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.