gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Portvin och ost - Ward Wines

In English En français

Portvin och ost

Graham’s Finest Selection

 

Om du ska nöja dig med ett vin till ostbrickan så är Portvin det rätta valet. Sött och rött är rätt – med andra ord, men det finns ju mer än en stil av portvin och många olika sorters ost med väldigt olika smakintensitet. Passande nog så har huset Graham’s satt ihop ett fempack av några olika vinstilar som bjuder in till möjligheten att hitta dina egna favoriter till alla smakkombinationer. 

Våga prova dig fram, men här är några riktlinjer. Yngre, fruktigare portviner passar bättre till mildare ostar medan ostar med kraft och sälta kräver vin med mer kraft och komplexitet som du hittar i tawny och Vintage port med längre lagring.

Några förslag:

Fine white: vitt portvin är lite ovanligare och dricks ofta som aperitif. 

Ostförslag: engelsk mild Cheddar eller andra engelska hårdostar typ Cheshire, Caerphilly mm

 

Six Grapes Reserve:  det här ett portvin av ruby-typ. Dvs ett fruktigt vin som är gjort för att drickas ungt. Ostförslag: getostar, västerbottensost.


10 Year Old Tawny:
  en tawny är ett portvin som lagrats länge på ekfat, i det här fallet 10 år, och då utvecklat sin karaktäristiska läderliknande färg och komplex nötig smak. 

Ostförslag: hårda fårostar som t.ex. pecorino, lagrad grevé, krämiga kittostar som t.ex. vacherol.

 

20 Year Old Tawny: en tawny med längre lagring som kräver en mer smakrik ost. 

Ostförslag: smakrika alpostar som t.ex. gruyère och appenzeller, krämiga blåmögelostar som t.ex. Saint-Agur.

 

LBV – Late Bottle Vintage: dvs en årgångsbetecknad port med längre fatlagring än en regelrätt Vintage Port. Både LBV och Vintage är klassisk val till stilton och andra vällagrade blåmögelostar.

Ostförslag: Stilton, roquefort, gorgonzola.

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.