gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Några ord med Melissa och Mike från Gemtree Wines - Ward Wines

In English

Några ord med Melissa och Mike från Gemtree Wines

Våra vänner på Gemtree Wines är biodynamiskt och ekologiskt certifierade och har sedan flera decennier arbetat hållbart och miljövänligt i vingården. Vi passade på att växla några ord med Melissa och Mike Brown under deras besök i Sverige för att lära oss mer om deras biodynamiska filosofi.

Varför bestämde ni er att gå i den här riktningen?

Melissa: Det var flera saker i samverkan som gjorde att vi blev intresserade. Först och främst blev vi föräldrar och då tänker man mer på vad man stoppar i både sig själv och barnen och blir mer medveten om miljögifter och liknande. Jag hade också en del hälsoproblem med mycket huvudvärk och blev rekommenderad att helt gå över till ekologiska råvaror, vilket visade sig ha en positiv effekt. 

Mike: Sen blev vi också imponerade av de, få, biodynamiska viner vi fick chansen att prova. De var helt enkelt vitalare och hade mer energi än de viner som då producerades i Australien. Det gjorde oss nyfikna och när vi lärde oss mer bestämde vi oss för att pröva.

När i tiden var detta?

Melissa: Vi gjorde ett första försök att odla en av våra vingårdar biodynamiskt 2006, och redan efter första årgången tog vi beslut att ta steget fullt ut. 

Mike: Vi är ekologiskt certifierade sedan 2011 och det är faktiskt tack vare svenska marknaden där det blev ett sätt för oss att sticka ut jämfört med andra producenter från Australien.

Ni verkar vara mer inriktade på det biodynamiska?

Mike: Ja, att odla ekologiskt är ”enkelt” – det innebär bara att sluta använda kemiska bekämpningsmedel. Den biodynamiska skolan är mer intressant och intellektuellt utmanande med fler möjligheter. Vi vill inte göra samma sak hela tiden, utan ser det mer som en resa som vi bara är i början av.

Så hur skulle ni beskriva vad läran innebär för er?

Melissa: För mig så är det en helhetssyn på hur vi odlar i samklang med naturen, med ett fokus på att återföra energi till jorden och hur vi håller liv i den, inte bara för oss utan också för framtida generationer. Den tar också in hänsyn till naturen och människorna runt oss. Det är verkligen en inspirerande process och otroligt lärorikt.

Många uppfattar biodynamiker som lite flummiga och till och med religiösa?

Melissa: Javisst, många tycker vi är knasbollar och undrar om vi dansar nakna i fullmånens sken! Det bygger naturligtvis på okunskap och många missar att stora delar av den biodynamiska läran har vederlagts med traditionella vetenskapliga metoder, till exempel vad gäller månens inverkan på jorden. Det är tydligt när man ser tidvatten men månen påverkar också växter och oss människor.

Mike: Men visst finns det ett ”andligt” inslag som inte är oväsentligt. Men det positiva med att ha en tro, är att det ger människor en mening och då blir resultatet oftast bättre. Man kan inte odla biodynamiskt enligt ett protokoll för att bara få en certifiering. Du måste gå in med de rätta avsikterna och tro på det du gör. 

Är det enklare att odla biodynamiskt i ett soligt klimat som Australiens?

Mike: McLaren Vale är ett relativt varmt men också kustnära område. Att odla biodynamiskt här är enklare än i många andra, svalare och fuktigare, områden men det är långt ifrån okomplicerat utan kräver stort mod och mer planering. Det är definitivt ett mer arbetsintensivt och därmed dyrare jordbruk.

Melissa: Vi har också visat alla skeptiker att det är möjligt även i stor skala som vi gör det. Men det är en lång process, och det var först efter 5-6 år som man kunde se märkbara förändringar i vingårdarna. Men idag är vinrankorna friskare och mer motståndskraftiga mot olika skadeangrepp, vi ser en ökad ekologisk mångfald i naturen runt omkring, och det kommer att fortsätta att bli ännu bättre. Vi lär oss fortfarande nya saker och kommer att fortsätta experimentera.

Apropå det – ni experimenterar med nya druvsorter?

Mike: Vi märker också av den globala uppvärmningen och behöver testa olika vägar för att anpassa oss. När vi började för 20 år sedan var skördesäsongen tolv veckor lång, idag är den bara 6-8 veckor. Vi märker att druvor som Grenache, Syrah och Mourvèdre klarar sig bättre i värme och torka så därför har vi planterat andra druvor med ursprung runt Medelhavet som till exempel Tempranillo, Albarino, Fiano och Assyrtiko. Vi vet inte vilka som kommer att fungera men kände att om vi inte provar så får vi aldrig veta. Troligen kommer några av dem ersätta Merlot, Cabernet Sauvignon och Chardonnay som ger okej, men inte fantastiska, viner från McLaren Vale.

Så er resa kommer att fortsätta?

Melissa: Självklart! Som en enskild vingård kan vi inte förändra världen men vi vill föregå med gott exempel och förhoppningsvis inspirera andra att tänka och agera annorlunda. Vi utbildar alla som besöker gården om hur vi arbetar biodynamiskt och vi ser att fler producenter i Australien lägger om sin produktion vilket vi är glada för. Vi är stolta över att ha varit pionjärer, och vill fortsätta att ligga i framkant av utvecklingen men vi samarbetar gärna med andra, för att bygga på och dela med oss av den gemensamt uppbyggda kunskapen. Det är vad jordklotet behöver just nu.

Tack för pratstunden och inspirationen. Keep the faith!

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.