gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Möt Hervé Robert från Delas - Ward Wines

In English

Möt Hervé Robert från Delas

”Vi vill att konsumenterna ska välja Delas för att våra viner gör dem lyckliga oavsett om flaskan kostar 100 kronor eller 1500 kronor”. Med de orden avrundade den mångårige exportchefen Hervé Robert vår pratstund i Stockholm för ett par veckor sedan. Vi låter orden stå som en inledning på samtalet om de viktigaste stegen Delas tar för att nå dit och kunna erbjuda oss ännu bättre viner i framtiden.

 
Men vi tar det från början. Vinhuset Delas säljer idag viner från hela Rhônedalen men med ett tydligt fokus, och många hektar egna vingårdar, i norra Rhône runt staden Tain l’Hermitage där druvan Syrah regerar. Den årliga produktionen är ca 2,2 miljoner flaskor vilket gör dem till en av de största aktörerna i norra Rhône-dalen. 

 
”Vi investerar i vår framtid på många sätt” berättar Hervé. ”Till att börja med behöver du rätt människor, i vårt fall våra fantastiska vinmakare Jacques Grange och Claire Darraud. Det är deras skicklighet som är grunden för vår kvalitet och därmed styrkan i vårt varumärke. Du vet, det krävs en särskild talang för att ena stunden blanda 1 miljon flaskor av jämn kvalitet till vår Côtes du Rhône Saint-Esprit, för att i nästa stund hitta bästa metoden för att uttrycka Hermitage-bergets olika jordmåner i våra toppviner!”

 
För att ge vinmakarna de bästa förutsättningarna så har Delas i samband med skörden 2019 invigt ett helt nytt vineri, mitt inne i staden Tain l’Hermitage.


”Norra Rhône är vårt DNA, men vi ägs ju av champagnehuset Deutz och vill tänka och agera mer som de bästa firmorna i Bourgogne med målet att uttrycka mer finess och ”terroir” för varje årgång.”  I det nya vineriet hanteras bara röda viner från appellationerna i norra Rhône, medan firmans övriga viner vinifieras och blandas i den större befintliga anläggningen i Tournon. En rolig detalj i sammanhanget för oss svenskar är att det nya vineriet har ritats av den svenske, Paris-baserade, arkitekten Carl-Fredrik Svanstedt. Designen med de kurviga linjerna och användandet av mycket sten är tänkt som en hyllning av Hermitage-berget.


 ”Vi har nu 36 nya tankar och 500 nya ekfat, vilket ger oss möjligheter till en mer detaljerad vinmakning. Till exempel så omfattar Hermitage-berget 137 hektar men har en ganska heterogen terroir, med både ren granit på vissa ställen och t.ex. mer kalkrik jord på andra ställen. Det är en fördel att kunna vinifiera druvor från olika lägen separat. Idag gör vi 2 röda och ett vitt från Hermitage, men nu tillkommer ett nytt rödvin från en mörkare jordmån som ger ett mer feminint uttryck, likt vinerna från Côte-Rôtie. Vi har helt enkelt fått nya möjligheter och nya verktyg för att ta tillvara på det vi vet idag och det vi kommer att lära oss imorgon”.

 
2019 var en årgång som präglades av hagelstormar som gjorde stor skada lokalt – upp till 45 – 60% av skörden förstördes i vissa lägen i Crozes-Hermitage! Helt klart ett onormalt år, även om Hervé ser det mer som en ”climate upset” snarare än ett bevis på en beständig klimatförändring. 


 ”Vi måste såklart också investera ännu mer tid och kraft i att odla vin i samklang med naturen” förtydligar Hervé. ”Hållbarhet är en våra viktigaste frågor, och vi har idag uppnått den högsta nivån på den franska certifieringen HVE (Haut Valeur Environmentale). Vi har helt slutat att använda kemiska bekämpnings- och gödningsmedel, och plöjer istället ner vegetationen mellan raderna. Vi ser väldigt positiva resultat med ökad syresättning i jorden som gett vinerna en tydligare mineralkaraktär. Det är såklart mer arbetsintensivt men det är egentligen det ”vanliga” sättet att sköta sina odlingar i norra Rhône, då det är väldigt kuperat vilket ändå kräver mycket manuellt arbete.”  

Vi som redan idag njuter av firmans viner kan alltså se framtiden an med tillförsikt!


Merci Hervé!

Ward Wines & VännerGå med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner som ger dig inspirerande nyhetsbrev och vintips varje vecka – alldeles gratis!
gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.