gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Vinhuset Delas för succé på svenska marknaden - Ward Wines

In English

Vinhuset Delas för succé på svenska marknaden

Ursprungligen publicerad i Allt om Vin nr 10, 2019. Text och foto av Claes Löfgren.

Utmärkelserna har haglat över vinhuset Delas Frères de senaste åren. Välförtjänt tycker vi och har därför kikat närmare på en av pärlorna i norra Rhône. Fotografen och vinskribenten Claes Löfgren berättar historien bakom framgången.

Nu är vi hemma! Det brukar vi säga hemma hos mig när det är något rik- tigt gott i glaset. Vinerna från Rhône- dalen har bidragit stort till de fantastiska franska framgångarna på den svenska marknaden. Så visst känns det verkligen som hemma.

Det är främst de mer generiska vinerna under namnet Côtes-du-Rhône som har volym, men Crozes-Hermitage, Saint-Joseph, Hermitage, Château-neuf-du-Pape och Côte Rôtie finns alla med på vin- listan. Vinregionen Rhône är en cirka 20 mil lång sträcka i nord-sydlig riktning, längs och runt floden, ungefär mellan städerna Vienne och Avignon, uppdelad i två distinkta delar med olika druvsammansättningar och profil på vinerna.

I söder är det grenache, mourvèdre, cinsault och syrah som gäller för de röda vinerna medan de vita har en knippe olika druvor att välja på, i Château-neuf-du-Pape är till exempel hela 13 olika druvsorter tillåtna. Södra Rhône står för större delen av Rhône-dalens viner, men när vi nu denna gång fokuserar på norra Rhône, då är det syrah för de röda och viognier, roussanne och marsanne för de vita som gäller.

Delas har byggt nya lokaler inne i Tain l’Hermitage, men än har de kvar de gamla byggnaderna.

Norra Rhône består av appellationerna Côte-Rôtie, Condrieu, Château Grillet, Saint-Joseph, Hermitage, Crozes–Hermitage, Cornas och St Peray. Namn som får det att vattnas i munnen! Gemensamt för appellationerna är att vinrankorna växer på branta, ofta terrasserade sluttningar, längs med floden Rhône. Svårarbetat med andra ord.

Historiskt sett så har det gjorts vin här sedan greker, fenicier och romare var här och härjade för över 2000 år sedan. Hermitage hade sin första storhetstid på 1700-talet och vinet skeppades till hela Frankrike. I Bordeaux fanns ett utryck, hermitagé, att förstärka tunt vin med det kraftiga från Rhône. Ett bruk som först slutade med nya lagar på 30-talet. På 60- och 70- talet glömdes dock vinerna härifrån bort och hela området hamnade i kris.

Det började vända först när familjerna Chapoutier, Jaboulet och Guigal förnyade vinproduktionen och lyfte hela området. En fjärde producent, Delas, är i dag en av de mest hyllade, även om några ser dem som uppkomlingar!

Delas är försiktiga med eken, den får aldrig ta över och dominera. Bra druvor ger bra viner.

Historien bakom vinhuset Delas är både kul och spännande. De är definitivt inga uppkomlingar, utan har gjort vin här sedan 1835 då Charles Audibert och Philippe Delas köpte vinhandlarföretaget Maison Junique i Tournon-sur-Rhône och döpte om det till Audibert & Delas. Familjerna blev släkt då Philippe Delas söner Florentin och Henri gifte sig med Audiberts två döttrar. 1924 tog sönerna över och döpte om firman till Delas Frères. De köpte på sig vingårdar både i södra Rhône och i Hermitage. Företaget gick bra och man fortsatte att köpa vingårdar i Côte Rôtie och Condrieu.

Trots framgångarna började det svaja lite då Michel Delas tog över 1960 och under de svårare åren drevs företaget mer av plikt än entusiasm. Champagnefirman Deutz köpte upp det 1977 och investerade en hel del pengar, men det stora lyftet kom 1993 då familjen Rouzaud som äger Louis Roederer, klev in och köpte Deutz och därmed även Delas. Fabrice Rosset blev direktör för båda husen och den unge Jacques Grange anställdes som vinmakare 1997. Utbildad i Bourgogne men med erfarenhet från Chapoutier där han arbetade fyra år. Jacques fick fria händer och tillsammans började de ett förnyelsearbete som pågår än i dag.

2010 anställdes Claire Darnaud som vinmakare för att tillsammans med Jacques Grange ytterligare höja kvalitén. Det första han gjorde var att kasta ut de gamla 40 hektoliters faten som inte bidrog positivt till vinet utan snarare var en bakteriehärd. Nu är det 228 liters ekfat som gäller varav ca 10 % är nya varje år. Naturlig jäst, jäsning i öppna cementfat, lite eller ingen klarning och filtrering – inga konstigheter.

Varje gång jag återvänder till huset Delas är det med stor glädje. Det är tjugo år sedan första gången och nu var det ett par år sedan min senaste visit. Vi tillbringar en dag med Claire Darnaud som sedan nio år går sida vid sida med Jacques Grange. Hon har en spännande bakgrund. Född i Rhônedalen började hon arbeta med vin efter sina studier. Först med export för det stora kooperativet Cave de Tain där hon ibland dök upp i Stockholm på vinmässorna här. Efter att tröttnat på det kooperativa livet så sökte hon sig ut i världen och hamnade i Australien. Där mötte hon sin man, numera exman, och blev kvar.

Hon studerade oenologi och tillsammans hade de en vingård. Frankrike och Rhône drog så paret flyttade tillbaka till hennes hemland 2007. Hon lyckades köpa lite vingårdar av Raymond Trollat i Saint-Joseph och de började göra vin ihop där samtidigt som maken Shane arbetade hos legenden Jean-Louis Chave. Claire började arbeta extra hos Delas och blev som sagt anställd 2010. Exmaken är numera tillbaka i Australien och den egna vingården ses mer som ett hobby- projekt, eftersom Claire är helt fokuserad på arbetet på Delas.

***

2013 började de arbeta helt ekologiskt för att ha 2017 ha ställt om helt, något som Claire menar växte fram helt naturligt.

– Vi provar så mycket vin tillsammans, Jacques och jag, och vi diskuterar fram och tillbaka. Det som slog oss var varje gång vi provade olika viner var att vi blint fastnade för de som var ekologiska eller biodynamiska. De hade en extra dimension, de ”vibrerade” på ett annat sätt, var livfulla och levande. Jacques hade nog varit lite skeptisk innan men jag var ganska drivande, säger hon och skrattar.

År 2018 tilldelades Delas Frères den högsta franska miljöcertifieringen Haute Valeur Environnementale för arbetet i vingårdarna och i produktionen, ett mycket gott betyg för de satsningar de har gjort för miljöarbetet.

Hermitageberget från Tournon. De enskilda lägena, l’Hermite, Les Bessards och Le Méal ger de största vinerna.

Vi åker ut i vingårdarna och börjar på höjden ovanför Tournon där man har en spektakulär utsikt över Hermitage – kullen med sina välkända vingårdsnamn. De klassiska skyltarna med Chapoutier och Jaboulet syns på långt håll. Vi fortsätter runt i Saint Joseph och hälsar på helgonet som står staty på en liten avsatts.

Vi fortsätter över floden till Hermitage och går upp i vingården. Claire berättar att alla nyplanteringar sker med egna sticklingar som man tar fram med ”selection masalle” ett urval av de bästa vinplantorna som odlas fram.

Det råder full aktivitet med folk som arbetar med att binda upp löv och en häst som plöjer jorden i de branta backarna. De flesta använder numera hästar för arbetet på berget, något som Michel Chapoutier återupptog redan på slutet av 90-talet. Vi åker förbi bygget av den nya produktionsanläggningen som tas i bruk denna höst. Det kräver känslig renovering och nybyggnad så det passar in bland de trånga gränderna i Tain.

Väl tillbaka i Saint Jean de Muzols träffar vi Jacques Grange, mannen som placerat Delas på listan av de mest eftersökta viner över hela världen.

Det vin vi ser mest av i Sverige är den alldeles utmärkta Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône för blott 110 kronor på Systembolaget. Ett vin som är lite annorlunda än andra Côtes-du-Rhône viner som oftast har frukt från södra Rhône och domineras av grenache. Saint-Esprit är gjord på syrah från norra Rhône med en lite krydda av grenache. Jäst på ståltankar med 30 % ek på slutet. Ett klart fyndvin som vann guld i Vinordic Wine Challenge 2016. Det bidrog även till Allt om Mat:s vinpris Gyllene Glaset 2017 och silverplatsen Årets Vinhus i Allt om Vins prisutdelning Årets Vinare 2018.

En flight som heter duga! Några av Delas toppviner för provning.

Populärt är även Crozes Hermitage Les Launes 175 kronor – som nådde ända fram och fick välförtjänt guld i Årets Vinare 2018. Crozes Hermitage är en enorm appellation där det är viktigt att veta vad man ska leta efter. Utbudet är mycket bra på Systembolaget och Delas har en fullträff här.

Saint-Joseph anses av många vara den mest underskattade appellationen i norra Rhône och Delas äger bara två hektar. Det främsta vinet St. Joseph Sainte-Èpine görs bara riktigt bra år men de gör även två andra röda och ett vitt Saint-Joseph på köpta druvor.

Delas Frères prestigeviner är svårare att få tag på och kommer bara i små upplagor.

Domaine des Tourettes är en blandning av Bessards 7 hektar och Les Grandes Vignes 2,5 hektar med en skvätt l’Hermit på Hermitageberget. Detta exklusiva vin får jäsa i öppna cementfat med daglig nedtryckning av skalhatten, får sedan vila på ekfat i minst 12, ibland upp till 26 månader. Man är mycket försiktig med ny ek, upp till 40 % maximalt, men oftast betydligt mindre.

Det här är viner för långt åldrande. Oanständigt gott.

Claire Darnaud i Les Bessards där jorden innehåller granit och sand

Delas har haft några fantastiska årgångar med 2015, 2016, 2017 och 2018 men hur ser det ut framåt? Jag frågar Claire när jag skriver dessa rader, hon är lite stressad, mitt i skörden.

– Druvorna som kommer in är fantastiska och lovar mycket bra viner! Mängden från Crozes är ner lite, på grund av en hagelstorm i juli, men Saint-Joseph, Côte Rôtie och Hermitage klarade sig bra. Lite högre syra än förra året men tanninerna är mogna och perfekta. Vi vinifierar nu för första gången i nya anläggningen men använder även den gamla. Som det ser ut nu, åter ett mycket bra år!

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.