gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Port-rätt: Dominic Symington - Ward Wines

In English En français

Port-rätt: Dominic Symington

Fråga Dominic Symington om när man ska dricka portvinet och svaret påminner om den gamla Tuborgsreklamens ”Hvergang!”

”Du kan dricka det närsomhelst; en sommardag, framför fotbollen på TV eller som meditationsvin framför brasan. När du sitter ute en sommarkväll och känner att nu tror jag att jag behöver en filt – då är det dags för portvinet!”

Dominic behöver sannerligen ingen hjälp att lägga ut texten om portvinets fördelar men att samtalet förs över ett glas av Graham’s Vintage Port från den ännu unga men fantastiska årgången 2017 är ingen nackdel.

”Det var första gången vi deklarerade två årgångar i rad! Kvaliteten är fantastisk, men tyvärr var volymen bara hälften jämfört med 2016. This wine is terribly under-priced!” utbrister Dominic med en accent som tydligt avslöjar familjens brittiska bakgrund.

”Portvin är verkligen inte gammaldags. Det är en fantastisk dryck som fler borde prova oftare. Men du måste hantera det rätt och undvika att servera den i rumstemperatur. Rätt tempererad så lovar jag att du antagligen vill dricka mera.”

Vårt samtal kretsar kring familjen Symington och ”jorden de ärvde” för att citera en känd svensk visa. Familjen är idag den största aktören för portvin i premiumsegmentet. Successivt har de bytt strategi från att köpa vin till att själv äga vingårdar, idag inte mindre än 27 olika egendomar med totalt 1100 hektar vingård! Att vara arvtagare till ett familjeföretag innebär också förpliktelser både mot tidigare och framtida generationer, menar Dominic.

”Idag pratar alla om hållbarhet, men för oss som familj har det länge varit fundamentalt. Vi lever ju av marken; vi är i första hand odlare, i andra hand vinmakare och affärsmän. Min pappa började notera nederbörd och temperatur redan 1947, och vi kan konstatera att den genomsnittliga minimitemperaturen idag är 1,9 grader högre än då. Klimatförändringarna är ett faktum, så det är absolut nödvändigt att vi tar vårt ansvar på största allvar. Vi kan inte skylla på tidigare generationer men däremot lära oss att inte upprepa deras misstag. Idag jobbar vi enligt konceptet B-Corp som enklast kan beskrivas som Fair Trade för hur man driver ett företag. Det är mycket jobb och vi fick skriva om företagets stadgar men det är en naturlig utveckling och nödvändigt för framtiden.”

En annan aspekt av familjeföretagadet är att arbeta med sina bröder och kusiner – hur är det?

”Det fungerar – man lär sig disciplin.” säger Dominic med ett snett leende.
”Det handlar om att förstå respektive persons styrkor och svagheter. Vi har ju vuxit upp i den här miljön så vi har samma arv och värderingar, och vi står enade kring företagets mål om ’ever better wines’. Visst har vi också livliga diskussioner men de handlar mer om ’hur vi ska nå dit’ inte ’vad som ska göras’. Det finns mycket stolthet kring historien och vad vi har åstadkommit genom generationerna – det är vår främsta drivkraft. Vi har jobbat ihop i 30 år nu och vår tillväxt och resultat talar sitt tydliga språk.” 

Skål och tack säger vi till Dominic – en sann ambassadör för portvin i allmänhet och familjen Symington i synnerhet!

Malins Portvinsskola

Symington Family Estates


Ward Wines & VännerGå med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner och få matiga nyhetsbrev varje vecka – alldeles gratis!
gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.