gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Sweet Dreams... - Ward Wines

In English En français

Sweet Dreams…

Vissa smaker hör helt enkelt vintern och julen till, och många av dem hittar vi i de söta godsaker vi serverar så här års. Ta också chansen att utforska de söta dessertvinerna som alldeles för ofta får stå kvar på hyllan istället för att sätta guldkant på tillvaron. 

Här kommer inspiration i form av en trestegsraket med stegrande sötma och intensitet.

Vi börjar med lite lättare, fruktigare smaker i form av en pannacotta med en fräsch apelsinsallad. Här passar viner från sent skördade druvor bra, gärna av aromatiska druvsorter som Muscat eller Gewürztraminer. Sedan går vi vidare till en knaprig nötbrownie, för att avsluta med lite sherrytoppad glass.

 


Saffranspannacotta med apelsinsallad 

Ingredienser pannacotta (4 portioner):

0,5 st vaniljstång  

5 dl grädde  

1 paket saffran  

6 msk strösocker  

3 st gelatinblad  

Gör så här:

Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten. 

Dela vaniljstången på längden. Koka upp grädde, socker, saffran, vaniljstång och socker, och låt det sjuda i ca 15 minuter.  Ta upp vaniljstången och skrapa ur den i grädden. 

Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma grädden. 

Häll upp pannacottan i portionsformar och låt stelna några timmar i kylen.

Ingredienser apelsinsallad (4-6 portioner):

6 st apelsiner (blodapelsin, mandariner etc går också bra)

50 gram Socker 

½ dl Vatten 

6 msk sött vin, alternativt Cointreau eller rom 

½ dl Sultanrussin 

Ev färsk mynta och flagad mandel till dekoration.

Gör så här:

Skär apelsinerna i fina filéer och var noga med att ta bort det vita skinnet. Lägg apelsinfiléerna i en skål tillsammans med russinen. 

Rör ihop socker, vatten, vin/likör och lite saft från frukterna och låt det koka tills sockerlagen blir bärnstensbrun och simmig. Koka gärna på medelvärme, annars riskerar lagen att få en bitter och otrevlig smak. 

När sockerlagen är klar häller du den försiktigt över apelsinerna. Låt det sedan ligga och dra till sig sockerlagen en stund. 

Servera salladen till pannacottan och garnera eventuellt med mynta och flagad mandel.

De fylligare och lite mörkare tonerna i choklad och nötter leder oss in i starkvinernas värld, och helst då i en mörkfruktig stil som ett portvin eller en Rivesaltes.

 


Knaprig krämig nötbrownie

Ingredienser (1 sats):

200 gram blandade nötter t.ex. pistasch, valnöt, pekan

125 gram smör  

200 gram mörk choklad  av hög kvalitet

4 st ägg  

2,5 dl farinsocker  

1 dl olja med mild smak, gärna rapsolja

1,5 dl vetemjöl  

0,5 tsk bakpulver  

1 tsk vaniljsocker 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna i en ugnsfast form och rosta dem i ugnen i cirka 10 minuter, och låt dem svalna. 

Smält smöret. Finhacka chokladen och rör ner i det varma smöret tills chokladen smält.

Vispa ihop ägg och socker, och rör sen ner chokladblandningen och oljan. 

Blanda de torra ingredienserna mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd sedan ner mjölblandningen och nötterna i chokladsmeten.

Smörj en form med löstagbar botten, 22 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 30 minuter. Kakan ska vara lite lös när den tas ut. Låt svalna.

Du kan med fördel ställa kakan i frysen en stund så att den blir lättare att skära. Ta i så fall ut den från frysen 30 minuter innan den ska serveras.

Servera gärna med färska fikon och en klick grädde el vaniljglass.

 


Sherrytoppad glass

Vi avslutar med den söta sherryn av Pedro Ximenez som med sina 380 gram restsötma fungerar utmärkt som en dessert i sig själv, men ett läckert sätt att njuta av denna nektar är att hälla den över en kula glass av högsta kvalitet. Vanilj eller romrussin är de smaker vi rekommenderar. Enkelt men sagolikt gott!

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.