gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Den osötade sanningen - Ward Wines

In English En français

Den osötade sanningen

Hos oss hittar du ett brett urval av viner som kännetecknas av kvalitet, ursprung och personlighet. Med detta fokus följer en lägre sockerhalt som ett brev på posten. Det blir både godare och bättre för hälsan!

I takt med att vinstilar och druvor som appassimento, governo, Zinfandel och Primitivo har blivit populära har flera röda viner fått en mer markerad sötma, med sockerhalter upp mot omkring tio gram per liter. Det ger vinerna ett rundare, fruktigare och fylligare intryck och är något som många vindrickare har fått anpassa sina smaklökar till.

Men hur går det ihop med hälsotrenden och vår ökade medvetenhet om sockrets baksidor? Är inte den internationella trenden att dricka slankare och friskare viner?

Låt oss till att börja med att slå fast att vindruvor, som alla frukter och bär, innehåller socker helt naturligt och att det är det som är själva bränslet i omvandlingen av druvjuice till vin, dvs jäsningsprocessen. Tillverkar man ett torrt vin, blir ofta omkring två gram socker per liter kvar i vinet, men smaken känns däremot helt torr. Så hur kan då sockerhalten justeras till de högre nivåerna? Eller snarare; hur får man sockret från vindruvorna att vara kvar i vinet?

Svaret är att jäsningen, på det ena eller andra sättet, avbryts innan allt socker har jäst ut. Det kan man göra på flera olika sätt. Här fokuserar vi på vita och röda bordsviner och bortser från dessert- eller starkviner där sötman är önskvärd och en fundamental del av upplevelsen. Vid tillverkning av portvin t.ex. avstannas jäsningen med hjälp av sprit som dödar jästcellerna och gör att vinet innehåller en stor mängd restsötma.

Det vanligaste sättet är att använda sig av så pass sockerstinna druvor att jästen inte orkar bryta ned sockret, utan dör innan vinet hunnit bli torrt. Här är målsättningen att maximera sockerinnehållet genom att skörda druvor väldigt sent, eller att låta druvorna torka innan pressning, s.k. appassimento. En mer sofistikerad metod är när man istället fryser ner druvorna i stora frysrum och sedan pressar dem försiktigt. Eftersom vattnet har frusit till is är druvjuicen mer koncentrerad och innehåller därför mer socker. Observera att dessa metoder fokuserar på kraft och koncentration och inte kvalitet. Dessa viner får också en högre alkoholhalt men har relativt sett lägre syra och tappar något i balans och finess. Vill man vara lite elak kan man säga att sockret är till för att ”sminka” vinet. Faktum är att alkoholen är en större bov än sockret vad gäller kaloriinnehåll så dessa viner kan därför sägas vara dubbelt dåliga i det hänseendet.

Är målsättningen istället att producera viner med komplexitet, fräschör och balans som ledstjärnor är det enda, jobbigare och dyrare, alternativet ett hårt och noggrant arbete i vingårdarna utifrån de förutsättningar som varje växtsäsong ger. Perfekt mogna och friska druvor ger vinmakaren de bästa förutsättningarna att skapa ett gott vin utan att behöva gräva i verktygslådan. Vår rekommendation blir därför att välja ett lite dyrare vin från en välrenommerad producent, gärna med en familj som avsändare. Då är sannolikheten stor att vinet i flaskan reflekterar deras hårda arbete snarare än ett sockermaximerat kraftuttryck. Det är, på alla sätt, bättre att dricka bättre!

Upptäck vårt sortiment här

Ward Wines & VännerGå med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner som ger dig inspirerande nyhetsbrev och vintips varje vecka – alldeles gratis!
gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.