gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Möt kvinnorna bakom vinet - Ward Wines

In English En français

Möt kvinnorna bakom vinet

Den 8 mars firar vi Internationella Kvinnodagen, och då vill vi passa på att ta tillfället att lyfta fram en sextett av kvinnliga vinmakare vars flaskor förgyller våra bord och sannerligen förtjänar vår uppmärksamhet alla dagar på året.

Claire Darnaud, Delas, Rhônedalen, Frankrike

Claire är vinmakare på vinhuset Delas sedan 2010 och delar ansvaret med Jacques Grange. Hon har varit en starkt bidragande orsak till husets resa mot en mer elegant och precis stil och ett ökat intresse för ekologisk och biodynamisk odling. Hon är själv född i Rhônedalen men har också arbetat i flera år i Australien och Nya Zeeland innan hon hittade hem hos Delas.

🍷 Delas Saint Esprit
👉🏼 Läs mer om Delas


María Vargas, Marques de Murrieta, Rioja, Spanien

Maria är en av Spaniens mest kända vinmakare och är ansvarig på Marqués de Murrieta sedan år 2000. År 2017 utsågs hon till Årets Vinmakare i Rioja av den ansedda engelska vinjournalisten Tim Atkin MW. Hon beskrivs som en känslig vinmakerska med särskild fallenhet för att blanda viner, vilket är en perfekt egenskap för att ta tillvara på alla olikheter som egendomens 300 hektar erbjuder. ”Redan som barn visste jag att jag ville ägna mig professionellt åt något relaterat till levande saker, och när jag blev vuxen visste jag att vinodling skulle vara mitt liv”.

🍷 Marques de Murrieta
👉🏼 Läs mer om Marques de Murrieta


Helena Lindberg, Tenuta di Biserno, Toscana, Italien

Helena är något så ovanligt som en svensk vinmakare. Hon kommer ursprungligen från Göteborg med en bakgrund som kemiingenjör inom livsmedelsindustrin. Vinintresset tog dock överhanden och efter utbildning och arbete i Australien, Nya Zeeland, Languedoc och Bordeaux landade hon 2004 hos de legendariska bröderna Antinori och deras gemensamma gård, Tenuta di Biserno.

”Mitt mål var att bli vinmakare. Jag kunde aldrig drömma att jag skulle få bli det hos en anrik italiensk familj och att jag skulle få vara med om att bygga upp något från grunden så här. Det har blivit bättre än jag tänkte mig, jag har uppfyllt en dröm.”

🍷 Insoglio
👉🏼 Läs mer om Helena


Melissa Brown, Gemtree, McLarenVale, Australien

Efter att ha tröttnat på sitt stillasittande kontorsjobb övertalade Melissa sin pappa att få arbeta med familjens vingårdar. ”Han trodde att jag skulle tröttna efter två veckor, men nu har det gått 25 år”. Resten är som det brukar heta historia. Tillsammans med sin make Mike har Melissa nu tagit över ansvaret och ställt om produktionen från volymorienterad druvodling till att idag vara en av de ledande biodynamiska vinodlarna i Australien och har med sitt banbrytande arbete blivit en förebild och rättesnöre för många andra producenter.

🍷 Gemtree Bloodstone
👉🏼 Läs mer om Gemtrees filosofi


Chiara Lungarotti, Lungarotti, Umbria, Italien

Chiara är djupt rotad i landskapet Umbrien, som brukar beskrivas som Italiens gröna hjärta. Hennes pappa Giorgio startade familjeföretaget på 1960-talet och är nog den som kan tillskrivas äran för att sätta Umbrien på den italienska vinkartan. Chiara driver idag vingården tillsammans med sin syster Teresa och sin mamma Maria Grazia efter Giorgios bortgång 1999. Hon har kärleken till landskapet i generna och hävdar att hon skulle känna igen det på doften och smaken även om hon bar ögonbindel.

🍷 Rubesco
👉🏼 Läs mer


Anne Trimbach, Trimbach, Alsace, Frankrike

Anne representerar den 13:e generationen hos denna legendariska vingård som är ”still going strong” sedan 1626. Anne växte upp med vingårdarna som sin lekplats. Deras torra Riesling-viner, med aktuella Clos Sainte Hune i spetsen, brukar räknas till de bästa inte bara i Alsace utan hela världen. Farbror Jean ansvarar för vinerna i källaren och Anne är familjens ambassadör och ansiktet utåt som med stor entusiasm tar stafettpinnen vidare runt om i världen.

🍷 Trimbach Riesling
👉🏼 Läs mer om Anne

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.