gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Det självklara lammet - Ward Wines

In English En français

Det självklara lammet

Påskbordet rymmer många klassiska ingredienser och eftersom de är så goda så finner vi ingen anledning att utmana deras plats utan väljer att lyfta fram en av de mest vinvänliga.

Lammet är lika självklart under påsken som ägg! Vi överlåter till dig om du vill tillaga lammsteken med eller utan ben, i ugn eller i gryta, och fokuserar istället på tillbehören för att matcha två olika vinstilar.

Till det mörkfruktiga och lite örtiga vinet från södra Frankrike väljer vi ett mer klassiskt anslag med en tomat- och rosmarinkryddad vinsky och haricots verts. För att fånga den lite sötare solmogna frukten i en kaifornisk Pinot Noir så rekommenderar vi istället en balsamicosky och ugnsbakade rödbetor.

Rosmarin- och tomatsky

Ingredienser:

 • 4 tomater
 • 1/2 msk olivolja
 • 1 tsk strösocker
 • 1/2 tsk salt
 • 4 schalottenlökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 25 g smör
 • 1 msk tomatpuré
 • 3 msk honung
 • 2 msk rödvinsvinäger
 • 1 dl grovhackad rosmarin
 • 5 dl rött vin
 • 5 dl vatten
 • 1 1/2 msk konc kalvfond
 • 1 msk majsstärkelse

Gör så här:

Sätt ugnen på 150°C. Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnsform. Ringla över olivoljan och strö över socker och salt. Baka i mitten av ugnen i 2 timmar.

Skala lök och vitlök och skär i stora bitar. Fräs dem i smör i en stekpanna. 

Tillsätt tomatpurén och låt fräsa någon minut. Rör ner honung och vinäger och låt koka in. Tillsätt rosmarin och vin och koka tills hälften återstår.

Tillsätt vatten och fond och koka ca 10 minuter tills 2/3 återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i såsen. Låt koka upp och smaka av med salt. Sila skyn och häll tillbaka i kastrullen. Skär tomaterna i små tärningar. Rör ner tomaterna och skyn från steken i rosmarin- och tomatskyn. Värm vid servering.

Balsamicosky

Ingredienser:

 • 1 1/2 msk socker
 • 4/5 dl balsamvinäger
 • 1/2 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
 • 1 dl vatten

Smält sockret i stekpannan. Häll på balsamvinäger, buljong och vatten. Koka ihop tills hälften av vätskan återstår.

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.