gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

En glad lax med variation - Ward Wines

In English En français

En glad lax med variation

Påskbordet rymmer många klassiska ingredienser och eftersom de är så goda så finner vi ingen anledning att utmana deras plats utan väljer att lyfta fram en av de mest vinvänliga och mångsidiga.

Med lax kan du göra mycket, inte minst till påsken. Det är en härligt vinvänlig råvara som kan varieras i det oändliga. Här bjuder vi på en pigg och lättlagad version som ett komplement till de mer traditionella versionerna på påskbordet.

Citron- och pepparmarinerad lax

Lättlagat med mycket smak från färska örter, rosépeppar och korianderfrön. En klassisk Riesling är ett gott val och om du väljer att servera laxen med ett rostat bröd och lite fetare tillbehör som t.ex. avocado och en umamität miso-majonnäs så kan du med fördel servera en Chardonnay.

Ingredienser (4 portioner)

 • 2 tsk rosépeppar
 • 2 tsk korianderfrö
 • 1 tsk vitpepparkorn
 • 1/2 dl olivolja
 • saften av 2 citroner
 • 2 tsk strösocker
 • 1 tsk flingsalt
 • 500 g laxfilé (gärna Salma eller Fröya)
 • 2 msk hackad gräslök
 • 2 msk hackad dill
 • finrivet skal av 1/2 tvättad ekologisk citron

Gör så här:
Stöt rosépeppar, koriander och vitpeppar grovt i en mortel. Blanda med olivolja, citronsaft socker och salt. Rör om tills allt löst upp sig.

Skär laxen i tunna skivor. Doppa skivorna i marinaden och lägg upp på ett fat. Ringla över lite extra marinad och låt laxen stå och dra till sig smakerna i kyl en stund. Blanda gräslök, finhackad dill och finrivet citronskal.

Strö dill, gräslök och citronzest över laxen innan den ska serveras.

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.