Italiensk kalvgryta Spezzatino

”Spezzatino di vitello” är en italiensk kalvgryta från norra Italien, som med fördel kan stå och puttra på spisen under tiden ni sjunger in våren vid Valborgsbrasan. Till grytan väljer vi två viner som vid första anblick kan tyckas ha mycket lite med varandra att göra, men bakom etiketterna döljer sig vindynastin Antinori som vet allt om att göra viner med gastronomi i fokus.
Ingredienser:
- 1 kg kalvstek
- olja till stekning
- 1 stor gul lök
- 2 morötter
- 4 vitlöksklyftor
- 3 stjälkar blekselleri
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl vitt vin
- 5 dl kalvbuljong
- salt & nymalen svartpeppar
- 100 g haricots verts
Gör så här:
Skär kalvköttet i grytbitar och tärna lök, vitlök, selleri och morot.
Fräs alla grönsaker tillsammans i rikligt med olja i en stor kastrull utan att de får färg. Bryn köttet i en stekpanna med olivolja och lägg över i grytan med grönsakerna.
Tillsätt tomatpurén och fräs ihop under en minut, tillsätt vin och buljong och låt koka under lock i minst en timme. Smaka av med salt och peppar. Hit kan du förbereda. Några (4-5) minuter innan servering tillsätter du bönorna som med fördel kan delas i mindre bitar och låt de koka försiktigt så att de är klara men behåller sin spänst.
Självklart kan du servera pasta, potatis eller valfritt gryn till grytan men för den rätta vårkänslan rekommenderar vi att spezzatinon serveras med bara en sallad, ett gott lantbröd och en fin smakrik olivolja att ringla över. Buon appetito!