Rosé poké bowl

Poké har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost, men har i modern tid utvecklats till vacker och smakrik gatumat med tydliga influenser från Japan och andra asiatiska kök. Ordet betyder att dela eller skära itu och var ett sätt för fiskarna att ta hand om de ”spillbitar” av fisken som inte gick att sälja.
Det finns inte ett recept på en Poké Bowl, men ris, fisk och grönsaker är basen och i grunden kan man säga att det är en dekonstruerad sushi som istället serveras i en skål. Försök gärna att inkludera och balansera både sötma, syra och viss hetta. Helhetsintrycket ska vara fräscht och nyttigt.
Här är en lista på saker som gärna får landa i en poké bowl. Byt med fördel ut mot sådant du har hemma eller gillar bättre, det är det som är charmen!
- Börja med en grund av ris, gärna sushiris men jasminris är lika gott.
- Nästa steg är fisken; vanligen rå lax eller tonfisk, som tärnas och marineras i t.ex. soja, sesamolja och chili. Självklart kan du också servera fisken stekt eller halstrad. Vill du ha rätten helt vegetarisk kan du använda tofu eller svamp som alternativ.
- Med detta som grund är det så dags att bygga vidare utifrån fantasins och kylskåpets begränsningar.
- Grönsaker som t.ex. gurka, salladslök, sojabönor, babyspenat, rödkål, morot, snackspaprika, rädisa. Strimla tunt och snabbpickla gärna någon av dem för att få in en naturlig syrlighet.
- Frukter som t.ex. avokado, mango, ananas eller vattenmelon.
- Kryddor och smaksättare som chili, koriander, hackade cashewnötter, sjögrässallad, kimchi, gari, japansk soya, sesamolja, srirachamajonnäs etc.
- Utifrån den här uppräkningen så kan du göra en ny, unik och alldeles egen, poké bowl veckans alla dagar.
Med ett glas rosé och lättare somriga smaker når du nya höjder och en poké bowl är dessutom både trendigt, nyttigt och gott!