gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Bästa bubblorna - Ward Wines

In English

Bästa bubblorna


Ett glas mousserande vin, eller ”bubbel” i dagligt tal, är alltid gott, särskilt när något ska firas. Ett klassiskt talesätt som tillskrivits flera starka personligheter säger att Champagne kan drickas vid två tillfällen; när man är törstig eller när man inte är det.

”Orginalet” heter såklart Champagne och har fått stå modell för att alla som vill göra bubbel med ambitioner. Därför kan det vara kul att jämföra med andra ursprung, som italienska Trento och sydfranska Limoux, där samma tillverkningsmetod används men där klimat och geografi ger andra uttryck.

Det så kallade klassiska sättet att tillverka mousserande vin kallas populärt champagnemetoden eller mer korrekt ”méthode classique”.  Basvinet jäser först på tank eller fat för att därefter genomgå en andra jäsning på flaska efter tillsättning av jäst och socker.  Den andra jäsningen resulterar i ett naturligt kolsyrat vin.

Den traditionella metoden används för champagne, crémant, cava och många bättre varianter av mousserande viner som har beteckningar som ”méthode classique” eller ”fermented in this bottle” på etiketten. Det är också obligatoriskt att låta vinet lagras med sin jästfällning i flaskan under en längre tid för att få en mer komplex karaktär.

Läs mer om tillverkningsmetoder

Det finns distrikt som t.ex. Cava som använder sina lokala druvor men i många fall utgår producenterna från de druvor som används i Champagne, framförallt Chardonnay och Pinot Noir. Förutom valet av druvor så är det flera andra faktorer som t.ex. jordmånen, det lokala klimatet och tiden med jästfällningen. Här är tre goda exempel med likheter och skillnader som tål att jämföras.


Ferrari Brut Organic, Trento, Italien
100% Chardonnay
Art: 7721
Pris: 165 kr

Trento DOC är världens näst äldsta appellation för mousserande vin efter Champagne, och det var just Giulio Ferrari som var pionjären. Vingårdarna i appellationen Trento DOC ligger på sydöstliga och sydvästliga sluttningar vid Trentino-bergen i kommunerna Val d’Adige, Val di Cembra och Valle dei Laghi. 

Druvorna skördades för hand i slutet av augusti och början av september. Efter en första jäsning följer en andra jäsning på flaska i hela 36 månader jämfört med de obligatoriska 15. 

Komplex och elegant, fruktig och frisk doft av gula äpplen, citrus och mineral med undertoner av rostat bröd, sötmandel och nougat.


*******


Gérard Bertrand Crémant de Limoux, Languedoc-Roussillon, Frankrike
Chardonnay, Chenin Blanc, Pinot Noir
Art: 77132
Pris: 165 kr

Området Limoux vid Pyreneernas utlöpare har med friska havsvindar och kalkstensjordare ett mikroklimat som lämpar sig väl för mousserande viner. 

Druvorna skördas för hand och får en lätt pressning innan de får jäsa vid låg temperatur i rostfria ståltankar. Vinet måste enligt lag lagras minst 12 månader med jästfällningen.

Fin doft av äpple, vita blommor, rostat bröd, honung och citrus. Smaken är elegant och krispig med fin mousse och toner av äpple, citrus och brioche.


*******


Pol Roger Brut Réserve, Champagne, Frankrike
Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay
Art: 7549
Pris: 455 kr

Enkelt uttryckt är det framförallt två faktorer som gör att distriktet Champagne sticker ut. Dels det nordliga geografiska läget och dels den kalk- och fossilrika jordmånen. Båda dessa förutsättningar ger viner med en naturligt hög syra. Generellt blandar man också minst två årgångar men oftast flera årgångar i sina s.k. standardcuvéer.

För Brut Réserve använder man i huvudsak juice från den första (försiktigare) pressningen. Efter att juicen klarnat får juicen jäsas på ståltank för att få en fräsch fruktkaraktär. Den andra jäsningen i flaska sker i källarna som är bland Epernays djupaste och kallaste (9,5°C) – något som brukar sägas ge extra eleganta och finstämda bubblor.

Diskret, brödig doft med inslag av grönt äpple, citrus och choklad. Torr, frisk, harmonisk smak med inslag av grönt äpple, citrus, choklad och rostade nötter.

Ward Wines & VännerGå med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner som ger dig inspirerande nyhetsbrev och vintips varje vecka – alldeles gratis!
gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.