gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Sommarens grillvinsbuffé - Ward Wines

In English En français

Sommarens grillvinsbuffé


Vad är definitionen för ett grillvin? Det får gärna vara lite stöddigt och generöst, så att det klarar av att ta för sig i konkurrensen med väder, vind och de lite rökiga grilltonerna. Mörkfruktigt med tillräckligt tanninbett för att matcha det rika proteinet i det grillade köttet!

Gå ”all in” med en ”mixed grill” och en buffé av tillbehör med stora, rika smaker i skön harmoni. Det blir en grillkväll att minnas tillsammans med tonerna av Delas Crozes-Hermitage Les Launes, Klassiska Italienska Villa Antinori, Biodynamiska Bloodstone eller Black Stallion Napa Valley Cabernet Sauvignon som nu även finns på Magnumflaska i Systembolagets beställningssortiment.

Grillad romansallad med tryffeldressing

Att grilla ett salladshuvud låter kanske lite knasigt men är väldigt gott. Toppat med en tryffeldressing, rostade pinjenötter och riven parmesanost är det ett läckert tillbehör till grillat kött eller ett rent vegetariskt alternativ.

Ingredienser:
Romansallat
Matlagningsyoghurt
Olivolja
Tryffelolja
Pinjenötter
Parmesanost
Gräslök
Salt och peppar

Gör så här:
Blanda yoghurten med olivolja och tryffelolja efter smak. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de tar lite färg. Passa pannan hela tiden så de inte bränns.
Halvera romansalladen och pensla halvorna med lite olivolja. Grilla varje halva med snittytan ner ett par minuter på direkt värme. Lägg upp den grillade salladen på ett fat och strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Ringla över tryffeldressingen och toppa med pinjenötter, riven parmesan och finhackad gräslök.


**********

Vitlök- och balsamicomarinerade champinjonspett

Grillad svamp på spett är både gott och trevligt att äta och perfekt som ett vegetariskt alternativ till grillmiddagen. Måtten till marinaden är ungefärliga och kan varieras efter eget tycke och smak.

Ingredienser:
0,5 kg Färska champinjoner
2 Vitlöksklyftor efter smak 
1 kruka Färsk persilja
½ dl Olivolja
2 msk Japansk soja
2 msk Balsamvinäger
1 msk Flytande honung
Salt och peppar

Gör så här:
Putsa champinjonerna. Blanda riven vitlök, hackad persilja, olja, soja, balsamvinäger, honung, salt och peppar i en stor skål. Tvätta och putsa champinjonerna och lägg ner dem i marinaden och låt marinera i 30 min.  Trä upp svamparna på grillpinnar. Om du använder grillpinnar i trä glöm inte att blötlägga dem i god tid innan. Grilla champinjonspetten runt om på direkt värme så att de får en fin grillyta och blir genomgrillade. Servera som ett tillbehör till grillmiddagen.


**********

Färskpotatis med Salsa Verde

Salsa Verde är en smakrik och salt grön sås som ger ett skönt sting till nykokt färskpotatis. I många recept ingår färsk grön mynta, i andra recept några blad färsk basilika. Vi har medvetet undvikit att ange mått i receptet. Prova dig fram till en egen favoritmix!

Ingredienser:
Bladpersilja (och/eller t.ex. basilika, mynta etc)
Kapris
Sardeller 
Vitlök
Dijonsenap
Olivolja
Citronsaft eller vinäger
Nymalen svartpeppar

Gör så här:
Kör persiljebladen, kaprisen och sardellerna i matberedare eller med mixerstav några sekunder. Du kan också finhacka allt för hand. Finhacka vitlöken och blanda i. Blanda i dijonsenapen. Häll i oljan lite i taget.  Blanda i citronsaften/vinägern. Peppra. Var försiktig med att salta eftersom både kaprisen och sardellerna är salta. Blanda med nykokt färskpotatis.


**********

Pico de gallo

En fräsch och frisk tomatsalsa med rötterna i Mexiko. Pico de Gallo betyder tuppens näbb, och det är så den ska kännas på tungan – som små chilistarka tuppbett.

Ingredienser:
250 gr Körsbärstomater
1 st Röd chilipeppar efter smak
½ st Rödlök
½ – 1 klyfta Vitlök efter smak
1 knippe Färsk koriander
1 st Lime – Skal och saft
Olivolja
Salt och peppar

Gör så här:
Tärna tomaterna och finhacka chili, koriander, röd- och vitlök. Blanda allt i en skål och tillsätt rivet limeskal, limesaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar.


**********


Rödvinssmör

Ett gångbart alternativ till sås är ett gott kryddsmör. Det här rödvinssmöret är en höjdare på det grillade köttet.

Ingredienser:
2 st Silverlökar
100 gram rumsvarmt smör
1 dl Rött vin
1 knippe finhackad gräslök
Salt

Gör så här:
Hacka silverlöken fint och fräs mjuk i en matsked av smöret i en panna. Tillsätt vinet och låt det koka in under ca 15 min. Ställ åt sidan och låt det svalna. Vispa resten av smöret och vänd ner den vinkokta silverlöken och den hackade gräslöken. Smaka av med salt.

Bon appétit!

Ward Wines & VännerGå med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner och få matiga nyhetsbrev varje vecka – alldeles gratis!
gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.