gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Fokus: Napa Valley - Ward Wines

In English En français

Fokus: Napa Valley

Napa Valley är förmodligen Amerikas mest kända vinodlingsområde och för många vinälskare är namnet synonymt med högsta kvalitet. Men många av oss kanske inte känner till att Napa är för USA vad Bordeaux är för Frankrike, eller hur vägen dit sett ut?

Vinet kom till Kalifornien med de spanska missionärerna redan på 1500-talet och med guldruschen i mitten av 1800-talet tog utvecklingen fart på allvar och antalet vinproducenter ökade kraftigt. Den moderna vinhistorien som smugit igång på 1950-talet får ett ordentligt avstamp i mitten av 1960-talet med Napa Valley i centrum. Pionjärer för en ny syn på kvalitetsvin var en grupp (idag ikoniska) vinbönder med europeiska rötter som Robert Mondavi och Joe Heitz för att bara nämna några av de mest kända namnen. 

Napaviner var de första vinerna från Nordamerika som kom till Europa för att stanna. Ironiskt nog var det några av de främsta vinkännarna i Frankrike som hjälpte till att öppna dörren. Omedvetet, men ändå otvetydigt. Bakgrunden är en historia vars efterspel har belönats med både en plats på USA:s nationalmuseum (Smithsonian Institute) och en filmatisering (Bottle Shock). 

I samband med att USA firade 200 år som republik 1976 anordnade den, då Parisbaserade, engelske vinhandlaren och vinjournalisten Steven Spurrier en blindprovning. Ett urval av viner från Kalifornien skulle få chansen att mäta sig mot de bästa i Frankrike. Alla var inställda på en självklar jordskredsseger för de vita Bourgognerna och de röda Bordeauxerna. Så man kan förstå chocken när det avslöjades att vinnarna i både den vita och röda kategorin var viner från Napa Valley!

Händelsen som i efterhand fått namnet ”The Judgement of Paris” betydde enormt mycket för den kaliforniska vinnäringen. Resultatet spred sig inte enbart i de två tävlande vinländerna, utan över hela världen. Lite skämtsamt kan man säga att korken skruvades upp för USA som vinnation.

Det som tagit fart under 60-talet och kulminerade i Paris 1976 kan sägas vara starten för det kaliforniska ”vinundret”. Vinerna härifrån har med tiden blivit förebilder för andra vinodlare i det vi kallar Nya Världen.

Det har också medfört att vi konsumenter idag har ett förändrat synsätt. Visst tycker vi mycket om vinerna från de klassiska vinländerna i Europa, men vi kan lika gärna njuta av fantastiska viner från USA, Sydafrika, Australien, Argentina, Chile och Nya Zeeland. 

Det har vi många att tacka för, däribland några mycket förvånade franska vinsnobbar!

Hos Ward Wines hittar du flera vinproducenter från Napa Valley och Monterey i Kalifornien som erbjuder några av det bästa viner du kan hitta från området.


Här hittar du mer info om alla våra producenter

Ward Wines & VännerGå med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner och få matiga nyhetsbrev varje vecka – alldeles gratis!
gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.