gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

GRILLA? BBQ BABY! - Ward Wines

In English

GRILLA? BBQ BABY!


Tänk om vi skulle överraska oss själva och alla jänkare med en riktig amerikansk barbecue på den amerikanska nationaldagen. ”Look what happened last night in Sweden…” skulle få en helt annan och mycket smakligare innebörd. 

Barbecue är inte samma sak som det vi svenskar menar med att grilla. Här är det ”low & slow” som gäller. Det innebär tillagning under lång tid på låg värme i en sluten kammare, gärna i kombination med rök. Detta ger köttet en trådigare och väldigt mör konsistens och den långa tillagningen gör att smakerna verkligen får tid att sätta sig. Tillagningen får mer än gärna pågå i timmar! 

Du ska så klart hålla koll på tillagningen under tiden, men tricket är att låta det hela sköta sig själv och inte lyfta på locket för ofta. ”If you’re looking, it ain’t cooking” som det heter i den här branschen. Under tiden kan du istället ägna dig åt din semester – ta ett glas vin, läs en bok, lös ett korsord eller spela spel med familjen.

Det går faktiskt att ordna med en barbecue utan en massa specialutrustning. Det duger gott med din ”vanliga” klot- eller gasolgrill – om den har ett lock vill säga. Annars får du nog nöja dig med att grilla på svenskt vis. Inget fel på hamburgare, men nu var det ju BBQ det här handlar om.

Använd indirekt värme genom att ha glöden på ena sidan och det som ska tillagas på den andra. Om du använder gasolgrill så tänder du bara på ena sidan.

Genom att tillföra blötlagda bitar eller spån av t.ex. hickory, äpple eller al på glöden så smaksätter du maten med rök. Stryp syretillförseln så kommer veden att pyra utan att brinna. Det är den röken du vill åt.

Slutligen är det viktigt att välja rätt kött. Det ska vara hårt arbetande muskler med bindvävnad och insprängt fett som genom långsam tillagning bryts ner och blir saftigt och smakrikt kött. Till exempel oxbringa, eller ”brisket” – en riktig klassiker i USA, men inte så vanligt här hemma. Här behöver du mycket rök, tålamod och säkert mer än ett glas vin under tiden.


Brisket ”Texas style”


Ingredienser:

Oxbringa, gärna med fettkappan kvar (kolla med din kötthandlare)

Rub:

1,5 dl paprikapulver
1 dl farinsocker
3 msk vitlökspulver
3 msk lökpulver
2 msk oregano
2 msk salt

Marinad / sås:

1,5 dl Äppelcidervinäger
0,75 dl olivolja
0,5 dl öl, gärna mörk
3 msk paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
Valfri rökflis


Gör så här:

Dagen innan: Gnid in oxbringan kvällen innan med rubben. Slå in i plastfolie och låt ligga över natten. Blötlägg rökflisen.

Gör i ordning din grill enligt tipsen ovan och värm till ca 100 – 125 grader och lägg på rökflisen. När det börjar ryka lägger du på oxbringan. Låt fettkappan ligga uppåt, så att den smälter över köttet och gör det ännu saftigare. Pensla på marinaden ungefär en gång i timme, och fyll på rökflis vid behov.
Kör oxbringan till en innertemperatur på 80 grader. Klä in i folie och låt ligga tills den når 93-95 grader. Skiva upp och upptäck en fantastisk köttbit!


Creamed corn


Detta är ett klassiskt BBQ-tillbehör från den Amerikanska södern, som passar till det mesta i grillväg. Godast blir det med egengrillad färsk majs istället för burkmajs.

Ingredienser:

3 burkar majs el motsvarande mängd grillad majskolv
3 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
1 chilifrukt av valfri styrka
1 tsk salt
Saften av en halv lime
1 krm Svartpeppar
smör


Gör så här:

Hacka chilin och pressa vitlöken och fräs snabbt i lite smör i en kastrull. Tillsätt majskornen och grädde och låt sjuda i ca 10 minuter.
Mixa sedan hälften av blandningen med stavmixer.
Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med salt, peppar och limesaft.

Happy cooking!

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.