gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Trattkantarellsoppa och Svamppasta - vinets bästa vänner! - Ward Wines

In English

Trattkantarellsoppa och Svamppasta – vinets bästa vänner!


Så här i svamptider vill vi påminna om att den umamirika svampen är en råvara som verkligen trivs i sällskap med goda viner. Här finns alla möjligheter att testa olika kombinationer med olika vinstilar.

Till en gräddig kantarelltoast passar det fint med en ekfatslagrad Chardonnay som Black Stallion Chardonnay från Napa. En klassisk men lite bortglömd tradition är att servera en torr sherry till soppan, här i form av Alegria Manzanilla till vårt recept på en mumsig soppa på trattkantareller. 

Italienarna älskar svamp, både tryffel och porcini (karl johan) är traditionella inslag till pastan, och då krävs det såklart ett smakrikt italienskt vin som Prunotto Barbaresco eller det sangiovese-baserade Rubesco från familjen Lungarotti. Som ett alternativ till den dyra tryffeln vill vi rekommendera svart trumpetsvamp som du med lite tur kan hitta i skogen så här års

Trattkantarellsoppa
En höstig och krämig soppa där sherryn får ta plats både i och till soppan.

Ingredienser: 

  • 8-10 dl färska trattkantareller 
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 2 1/2 dl + 1 dl grädde
  • salt och peppar
  • vitpeppar, knivsudd
  • 1 1/2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl torr sherry
  • 1 dl persilja och/eller gräslök till garnering

Gör så här:

Lägg undan ett par av de vackraste trattkantarellerna till garnering och skär de andra i bitar.

Finhacka lök och vitlök. Stek dem tillsammans med trattkantarellerna i smör i en kastrull. Fräs tills vätskan har kokat in.
Sikta över mjöl och rör om så att det blandas med svampen och löken.


Slå på vatten och 2 1/2 dl av grädden. Smula ner buljongtärningarna. Rör om och låt det sjuda i cirka 12-15 minuter.


Tillsätt vinäger, sherry, salt och peppar.


Vispa 1 dl grädde. Ställ åt sidan.


Stek de hela kantarellerna i smör.


Häll upp och garnera soppan med en klick grädde, stekta kantareller och en kvist persilja.

***********

Pasta med trumpetsvamp
Det här receptet blir gott oavsett vilken svamp du väljer!

Ingredienser:

  • 4 port tagliatelle, färsk eller torkad
  • 1 liter färsk trumpetsvamp (alternativ annan valfri svamp)
  • 2 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 4 msk hackad bladpersilja 
  • 100 gram färsk parmesan 
  • 4 krm flingsalt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här:

Dela svamparna och hacka dem grovt. 

Skala och hacka löken fint. Skala och pressa vitlöken.

Skölj och hacka bladpersiljan grovt. 

Hetta upp en panna, tillsätt smöret, löken, vitlöken och svampen. Fräs i några minuter under omrörning.  Häll i vitt vin samt grädde och koka upp. 

Riv parmesanosten fint. 

Blanda svampröran med den nykokta pastan i kastrullen eller en skål. 

Tillsätt bladpersilja, salt och svartpeppar. 

Servera med rikligt med riven parmesanost.

Ward Wines & VännerGå med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner som ger dig inspirerande nyhetsbrev och vintips varje vecka – alldeles gratis!
gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.