gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Pinot Noir – vinodlarnas heliga Graal - Ward Wines

In English

Pinot Noir – vinodlarnas heliga Graal


Ja, så kallas den – Bourgognes stolthet – som vinodlare över hela världen gör sitt bästa för att lyckas med. Men få är kallade. I filmen Sideways, som sägs ha ökat populariteten för Pinot Noir med 170%, beskriver huvudpersonen Miles den så här: “It’s not a survivor like Cabernet that can grow anywhere and thrive even when neglected. Pinot needs constant care and attention, you know? And in fact it can only grow in these really specific, little, tucked away corners of the world.” 


Miles har rätt – Pinot noir är en känslig och svårodlad druva men med rätt förutsättningar och i rätta händer anses den dock ge några av de bästa vinerna i världen. Smakerna på vinerna skiljer sig åt en del beroende på odlingsland. Den tunnskaliga druvan föredrar ett svalare klimat och några av de undangömda hörnen som Miles pratar om är t.ex. Oregon, Nya Zeeland, Tasmanien och Baden i Tyskland. Men de flesta flaskorna kommer från Frankrike och Kalifornien, så låt oss fokusera på dessa ursprung.


Bourgogne i nordöstra Frankrike är druvsortens högborg i Europa. Här spänner vinerna från lätta, friska och bäriga med aromer som röda vinbär och färska örter, till medelfylliga, komplexa och kryddiga viner med toner av mörka körsbär, fat och exotiska kryddor.


Ofta hittar man dofter som jordgubbar och hallon tillsammans med ett kryddigt inslag, till exempel muskot eller sandelträ. Med mognad kommer även toner av tryffel och multna löv fram.


Låt oss heller inte glömma att Pinot Noir är en av huvuddruvorna för Champagne där den bland annat bidrar med struktur i basvinerna. Druvans mer aromatiska sida med bäriga toner av smultron och hallon kommer mer till sin rätt i rosévarianterna.


I västra USA längs Stilla Havs-kusten, som i delar av Kalifornien (och Oregon) finns fina förutsättningar för Pinot Noir. Här får vinerna många gånger mer generös frukt än i Frankrike, en lite högre alkoholhalt och man låter gärna vinerna lagras på rostade ekfat. Därför drar de ofta mer mot mörk frukt som plommon och mörka körsbär och den kryddiga tonen påminner ibland om kryddnejlika och cola. Det finns dock en stor spännvidd mellan svalare områden som Sonoma Coast eller Carneros i närheten av San Francisco och de områden som t.ex. Santa Rita Hills som Miles besökte i filmen.


Pinot Noir är ganska tacksamt att kombinera med mat. De mjukare vinerna passar till lättare, ljusare kötträtter eller stekt/ grillad fisk, gärna fetare sorter som t.ex. lax eller tonfisk. En klassisk kombination för lite fylligare viner är anka, vilket vi utvecklar nedan medan mer utvecklade komplexa viner med ålder passar till utmärkt till vilt och andra kraftiga kötträtter.


Här är fyra fina exempel på druvan från just Frankrike och Kalifornien, som vi kombinerar med anka i olika former för att visa på spännvidden.


Pol Roger Brut Rosé 2012

En livlig och fruktig roséchampagne med toner av röd frukt som hallon och smultron. Vinets härliga syra i kombination med mineral och röd frukt matchar de runda lite feta tonerna i den klassiska franska rätten confit de canard, confiterade anklår. Du kan också dricka det som en lyxig aperitif eller till mer tillagade fiskrätter eller skaldjur som krabba och pilgrimsmusslor.


Bourgogne Rouge La Moutonnière 2017, Domaine Roux

En ung, fruktig doft Bourgogne med inslag av smultron, körsbär, en touch av multna löv, kryddor samt lite fat. Ett elegant, kryddigt vin med stadiga tanniner som är ett klassiskt val till canard à l’orange – anka med apelsinsås.


Irony Pinot Noir 2017, Monterey

En lite rundare, mer generös Pinot från Monterey County, söder om San Fransisco

Här hittar du frukt av jordgubbar, hallon, körsbär och tydligt kryddiga toner av pepparmynta, lakritsrot och kanel. Med sin lite yppigare och kryddigare stil går det bra att kombinera med asiatiska smaker som t.ex. pekinganka eller andra rätter där ingredienser som ingefära eller hoisinsås får ta plats.


Black Stallion Carneros Pinot Noir 2018

Carneros i den sydligaste delen av Napa och Sonoma ligger invid havet och har ett svalt klimat som Pinot Noir uppskattar. Här finns både generositet och stramhet i samma glas och en nyanserad, kryddig smak med jordgubbar, choklad, körsbär, kaffe och mynta. Vi tar fasta på de lite mörkare frukttonerna i vinet och matchar ankan med en körsbärssås.


Recept – Ankbröst med körsbärssås

Ward Wines & VännerGå med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner som ger dig inspirerande nyhetsbrev och vintips varje vecka – alldeles gratis!
gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.