gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Portvinsskola - Ruby Port & Tawny - Ward Wines

In English

Portvinsskola – Ruby Port & Tawny


Portvinet, det söta starkvinet från Douro-dalen i norra Portugal, är för många en lika självklar ingrediens på julens dryckesbuffé som snapsen och glöggen. Lätt förenklat kan man säga att det finns två grundtyper av portvin, den fruktiga, mörkare ruby-stilen och den lite ljusare, nötiga tawny-stilen. Om du frågar dig vilket som passar bäst i jul är svaret enkelt: BÅDA!


I vårt breda sortiment av portviner från familjen Symington i Dourodalen finns ett portvin för varje tillfälle. Deras två mest kända varumärken Dow’s och Graham’s borgar för kvalitet och portvin i världsklass. 


Följ med på liten lektion där de två julbords- och julklappsvänliga Graham’s LBV och Dow’s 10 years old Tawny får representera de två stilarna och där vi tipsar vidare om hur du ska kombinera dem med ostar, choklad och viltkött!


Ruby Port är den enklaste typen av portvin men skall absolut inte förringas. För att skapa en Ruby blandas ett antal yngre årgångar som får ligga på fat i genomsnitt tre år innan de buteljeras. Tanken är att vinet skall konsumeras som ett ungt, fruktigt och piggt vin. Vinet har inte samma komplexitet eller koncentration som en Vintage Port och utvecklas inte vidare på flaskan efter att den buteljerats.


En variant av Ruby är LBV – en förkortning av Late Bottled Vintage Port, som anses vara snäppet bättre än en Ruby Port men inte i samma klass som en Vintage Port eller Single Quinta Port. LBV är vin från ett enskilt år men inte från ett år då man släpper en Vintage Port. Vinet lagras på fat ca fyra till sex år innan buteljering. En LBV kan i vissa fall tappas direkt på flaska men de flesta filtreras före tappningen. Om vinerna filtreras (som Grahams’s LBV gör) är de färdiga för konsumtion direkt och utvecklas inte vidare på flaskan. LBV kan ses som en mycket prisvärd ”lillebror” till Vintage Port.


För att fira 200 år av historia sedan Graham’s Port grundades 1820 av de skotska bröderna William och John Graham i staden Porto, släpps nu en jubileumsutgåva av Graham’s Late Bottled Vintage 2015. Ett portvin som länge funnits mitt i företagets hjärta och är ett av deras mest ikoniska viner. Jubileumsutgåvan levereras i en exklusiv presentförpackning med marmorerat papper i rött och guld för att hedra det hantverk som bidrar till att producera viner av hög och jämn kvalitet genom århundraden.


Denna LBV (Late Bottle Vintage) är tappad 2020 och producerad av druvor från fyra av Grahams vingårdar, alla med druvor av högsta kvalitet, finess och stil. Vinets karaktär bjuder på ljusa toner av björnbär, lakrits och mynta, vilket känns igen från den klassiska portvinsdruvan Touriga Franca och speciellt för årgången 2015.


LBV är ett självklart val till flera av julens klassiska smaker som t.ex. stilton, pepparkakor, och den mörka chokladen. Att hälla en skvätt port i viltsåsen är ett klassiskt knep men visste du att sötman och den robusta fruktigheten i en LBV kan plocka upp de sötare tonerna i olika typer av viltkött och kebab där det även fungerar som en måltidsdryck. Allt enligt våra vänner i Portugal och de om några borde ju veta!


En Tawny Port är alltid en blandning av vin från olika årgångar, de enklaste utan åldersbeteckning har lagrats minst tre år. En åldersbetecknad Tawny anger vinets genomsnittliga tid på fat innan de buteljeras. Det finns tex 10-, 20-, 30- och 40-årig Tawny och man skriver då ut exempelvis 10YO på etiketten där YO står för Years Old. En Tawny får sin ljusa färg och utvecklar sin stil på grund av en längre lagring på fat, då vinet genomgår en lättare oxidering. Ju äldre en Tawny är desto ljusare är färgen och den drar mer mot bärnsten än rött. Under tiden vinet lagras på fat dunstar en liten del bort. Den förlorade andelen brukar kallas ”änglarnas andel” och uppgår till mellan tre och fem procent av fatets innehåll per år. Faten fylls därför löpande på med samma typ av vin (ålder och stil) för att täcka den avdunstade delen, innan den slutgiltiga blandningen och buteljeringen. Vinmakarens utmaning ligger i att hitta balansen mellan fruktighet och mognadstoner. En Tawny som buteljerats utvecklas inte vidare.

Dow’s 10 year old Tawny Port har en nyanserad, söt, mogen smak med inslag av torkade dadlar, hasselnötter, fikon, pomerans och kanel. En äldre tawny smakar utmärkt till en klassisk äppelkaka med vaniljsås eller chokladdesserter med torkade frukter eller nötter men den som vågar servera en crêpe suzette eller semla till kommer att bli positivt överraskad och rikligt belönad!

Ward Wines & VännerGå med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner som ger dig inspirerande nyhetsbrev och vintips varje vecka – alldeles gratis!
gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.