gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Desserter till nyår - ett gott slut! - Ward Wines

In English

Desserter till nyår – ett gott slut!


Som final på nyårsmiddagen ställer vi dig inför ett val med två festliga dessertförslag där du antingen kan runda av kvällen med den ena eller den andra, eller helt enkelt gå ”all in” och servera den ena som osträtt och den andra som dessert. Oavsett vilket lovar vi dig en ”grand finale”, eller ett gott slut om du vill, med goda viner därtill.

Till ostkrämen med inkokta plommon smakar Gérard Bertrands generösa starkvin från Rivesaltes ljuvligt, och de blommiga tonerna i Nivole Moscato d’Asti flörtar fint med fruktdesserten Gino – en klassiker på krog-Stockholms menyer sedan 90-talet.

Roquefortkräm med tekokta plommon

Serveras som osträtt eller dessert

Ingredienser:

 • 200 g Roquefortost av bättre kvalitet
 • 200 g naturell färskost (t.ex. Philadelphia)
 • 1 msk Rivesaltes Ambré (eller portvin)
 • 16 katrinplommon
 • 2,5 dl Earl Grey-te
 • 1 dl Rivesaltes Ambré (eller portvin)
 • 1/2 msk socker
 • smulade digestivekex

Gör så här:

 1. Hacka eller smula roqueforten och blanda ut den väl med färskosten, så att den blir helt klumpfri. Tillsätt en lite skvätt vin och blanda ut. Ställ åt sidan.
 2. Lägg katrinplommonen och täck dem med te och vin. Tillsätt sockret. Koka sedan upp och låt långsamt sjuda i ca 10 minuter. Mixa såsen slät i en mixer och låt svalna. Smaka eventuellt av med mer vin.
 3. ”Ägga” osten med hjälp av två teskedar. Värm gärna upp teskedarna i varmt vatten mellan varje ägg. Värmen från skedarna gör osten mer lättarbetad och det underlättar också om ostblandningen är rumstempererad. Rulla äggen lätt i smulade digestivekex.
 4. Lägg upp roquefortäggen på en vit tallrik och servera med plommonsåsen och ett glas Rivesaltes.

Inspiration & information: karlstein.nu

Gino

En snabblagad klassiker som skapades på PA&Co i Stockholm någon gång under 90-talet. Varm frukt som gratineras under ett täcke av vit choklad! Originalreceptet är med jordgubbar, kiwi och banan, men det går givetvis att använda frukt efter egen smak.

Ingredienser:

 • 2 bananer
 • 2 kiwi
 • 16 jordgubbar
 • 200 g vit choklad
 • vaniljglass, till servering

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.
 2. Skiva frukten och lägg den i ugnsfast form.
 3. Täck frukten med vit choklad och gratinera under en riktigt het grill (ej undervärme) i cirka 5 minuter.
 4. Servera med vaniljglass och ett glas Moscato d’Asti.

Information & inspiration: PA & Co och köket.se

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.