gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Recept för en grön och vit månad - Ward Wines

In English

Recept för en grön och vit månad


Efter nyår är det många som tar en vit månad, eller en ”dry January” som det kallas på engelska. Ja, det är väl inget konstigt med det – vi kan erbjuda både vita och torra viner som av alla anledningar passar i januari!


Vi inleder året med att slå ett slag för ett par fransoser som får följe av två portugiser med den gemensamma nämnaren; fin syra, rik fruktighet och en klangbotten av det vi brukar kalla mineralitet. 


Henri Bourgeois Les Baronnes är en klassisk nässeldoftande Sancerre medan Gérard Bertrand Picpoul de Pinet från Medelhavets strand har toner av citrus och aprikos. I Vinho Verde i norra Portugal briljerar Soalheiro med druvan Alvarinho i två tappningar som smakar päron, persika och passionsfrukt och där Soalheiro Granit, som namnet avslöjar, bjuder på en mer mineraldriven upplevelse. 


Fyra friska och fräscha bekantskaper som inte bara passar till fisk och skaldjur utan också till lätta januarirätter på råvaror i säsong. 


Rotfrukter är perfekt januarimat; i säsong, närodlat, nyttigt, billigt och inte minst gott! Serveras som gratänger, soppor, sallader, som tillbehör eller som huvudrätt. Variationen är oändlig. Här är några av de saker du ska passa på att frossa i så här års: jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, potatis, rotselleri, rödbetor, rödkål, vitkål och äpple. 


Här är tre lättlagade recept som vi hoppas kan inspirera dig att upptäcka ett grönare, skönare skafferi

Bakad rotselleri med brynt salviasmör och rostade hasselnötter

Ingredienser (6 portioner)

  • 1 rotselleri (à ca 800 g)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 100 g smör
  • 2 dl färsk salvia
  • 1 dl hackade rostade hasselnötter
  • 65 g rucola
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C. 
  2. Skala rotsellerin och halvera. Lägg på varsin bit aluminiumfolie på en plåt. Häll över olja och salt.
  3. Linda in rotsellerin i folien. Baka i mitten av ugnen i ca 1 timme eller tills den är mjuk. Låt svalna lite.
  4. Smält smöret i en kastrull och låt bubbla på medelvärme tills det blir gyllene och doftar nötigt.
  5. Lägg i salviabladen mot slutet och låt brynas i smöret.
  6. Skär rotsellerin i mindre bitar och lägg på ett fat. Strö över hasselnötter, ruccola och svartpeppar.
  7. Ringla över det brynta salviasmöret.


Bakade betor med getost och pinjenötter

Ingredienser (4 portioner)

  • 750 gr kokta rödbetor (alternativt gul- eller polkabetor)
  • 150 gr getost
  • ½ tsk flingsalt
  • 5 msk pinjenötter
  • 2 msk honung

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Dela betorna i mindre bitar och fördela i en ugnsfast form. Bryt över bitar av osten och strö över saltet.
  3. Tillaga i mitten av ugnen tills osten smält något och fått lite färg, ca 3-5 min. 
  4. Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Strö pinjenötterna över rödbetorna.
  5. Avsluta med att ringla över honungen innan servering.


Jordärtskockssoppa

Ingredienser (4 portioner)

  • 500 gr jordärtskockor
  • 3 potatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 ½ dl vitt vin
  • ½ l vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt & svartpeppar
  • 8 – 10 timjankvistar till garnering, eller välj färsk krydda efter säsong och smak

Gör så här:

  1. Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken. Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull.
  2. Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.
  3. Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm.
  4. Smaka av med salt och peppar.
Ward Wines & VännerGå med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner som ger dig inspirerande nyhetsbrev och vintips varje vecka – alldeles gratis!
gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.