Recept för en grön och vit månad

Efter nyår är det många som tar en vit månad, eller en ”dry January” som det kallas på engelska. Ja, det är väl inget konstigt med det – vi kan erbjuda både vita och torra viner som av alla anledningar passar i januari!
Vi inleder året med att slå ett slag för ett par fransoser som får följe av två portugiser med den gemensamma nämnaren; fin syra, rik fruktighet och en klangbotten av det vi brukar kalla mineralitet.
Henri Bourgeois Les Baronnes är en klassisk nässeldoftande Sancerre medan Gérard Bertrand Picpoul de Pinet från Medelhavets strand har toner av citrus och aprikos. I Vinho Verde i norra Portugal briljerar Soalheiro med druvan Alvarinho i två tappningar som smakar päron, persika och passionsfrukt och där Soalheiro Granit, som namnet avslöjar, bjuder på en mer mineraldriven upplevelse.
Fyra friska och fräscha bekantskaper som inte bara passar till fisk och skaldjur utan också till lätta januarirätter på råvaror i säsong.
Rotfrukter är perfekt januarimat; i säsong, närodlat, nyttigt, billigt och inte minst gott! Serveras som gratänger, soppor, sallader, som tillbehör eller som huvudrätt. Variationen är oändlig. Här är några av de saker du ska passa på att frossa i så här års: jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, potatis, rotselleri, rödbetor, rödkål, vitkål och äpple.
Här är tre lättlagade recept som vi hoppas kan inspirera dig att upptäcka ett grönare, skönare skafferi
Bakad rotselleri med brynt salviasmör och rostade hasselnötter
Ingredienser (6 portioner)
- 1 rotselleri (à ca 800 g)
- 2 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 100 g smör
- 2 dl färsk salvia
- 1 dl hackade rostade hasselnötter
- 65 g rucola
- 2 krm svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skala rotsellerin och halvera. Lägg på varsin bit aluminiumfolie på en plåt. Häll över olja och salt.
- Linda in rotsellerin i folien. Baka i mitten av ugnen i ca 1 timme eller tills den är mjuk. Låt svalna lite.
- Smält smöret i en kastrull och låt bubbla på medelvärme tills det blir gyllene och doftar nötigt.
- Lägg i salviabladen mot slutet och låt brynas i smöret.
- Skär rotsellerin i mindre bitar och lägg på ett fat. Strö över hasselnötter, ruccola och svartpeppar.
- Ringla över det brynta salviasmöret.
Bakade betor med getost och pinjenötter
Ingredienser (4 portioner)
- 750 gr kokta rödbetor (alternativt gul- eller polkabetor)
- 150 gr getost
- ½ tsk flingsalt
- 5 msk pinjenötter
- 2 msk honung
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Dela betorna i mindre bitar och fördela i en ugnsfast form. Bryt över bitar av osten och strö över saltet.
- Tillaga i mitten av ugnen tills osten smält något och fått lite färg, ca 3-5 min.
- Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Strö pinjenötterna över rödbetorna.
- Avsluta med att ringla över honungen innan servering.
Jordärtskockssoppa
Ingredienser (4 portioner)
- 500 gr jordärtskockor
- 3 potatisar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk smör
- 1 ½ dl vitt vin
- ½ l vatten
- 2 hönsbuljongtärningar
- 3 dl vispgrädde
- Salt & svartpeppar
- 8 – 10 timjankvistar till garnering, eller välj färsk krydda efter säsong och smak
Gör så här:
- Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken. Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull.
- Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.
- Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm.
- Smaka av med salt och peppar.