gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Chokladsemla med hasselnötsfyllning - Ward Wines

In English

Chokladsemla med hasselnötsfyllning


Chokladsemlan serveras med ett glas Gérard Bertrand Rivesaltes – ett dessertvin som har legat 31 år på gamla fat för att få sin nuvarande karaktär. Vinet har en utvecklad doft av torkade frukter, honung, tobak, valnötter, choklad och en lång, klingande eftersmak.

Bullar

 • 150 gram smör
 • 5 dl rumstempererad gräddmjölk
 • 25 gram jäst
 • 1,5 dl strösocker
 • 1 +1 st ägg (spar ett för att pensla bullarna med)
 • 1 nypa salt
 • cirka 10-12 dl vetemjöl
 • 1 dl kakao
 • 1 ägg att pensla bullarna med

Hasselnötsfyllning

 • 5 dl hasselnötter skalade
 • 1 dl hasselnötter rostade med skalet på
 • 3 dl florsocker
 • 1 dl äggvita
 • 3 tsk nymald kardemumma
 • 2 msk konjak
 • 4 msk espressokaffe, starkt
 • Servera med vispad grädde och siktat florsocker


Bullarna gör du så här: 

smula ner jästen i en bunke och häll på socker och salt. Låt jästen smälta lite i sockret och rör sedan ut jästen i degvätskan. Nu ner med resten av ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg, knåda sedan minst 10 minuter för hand eller 5 i en maskin tills du får en sidenblank deg med glutentrådar. Låt sedan degen jäsa i en timme, rulla ut 15-20 bullar och låt dem jäsa ytterligare en timme. Sedan skall de penslas med ägg och sedan gå i ugnen i cirka 20-25 minuter. Håll lite koll på dem, det är nämligen rasande svårt att se om brunt bröd blir bränt eftersom det redan är så mörkt.

Fyllningen gör du så här:

Börja med att rosta 1 dl nötter med skal i 175 grader i 10 minuter. Lägg dem sedan i en mixer. Ta bort skalet på resterande genom att gnugga dem i en kökshandduk. När de är nakna lägger du även dem i mixern. Mixa nu nötterna tills det blir finhackade. Tag bort 1 dl av nöt hacket, och kör resten med övriga ingredienser tills du har en slät massa. Du kommer säkert att behöva skrapa runt lite i botten för att få en jämn massa. Fyll på med starkt kaffe så tills du har en slät, jämntjock massa. Fös ner i en plastbunke och vänd ner de finhackade nötterna. Smaka av med konjak och kaffe så du får din styrka på smakerna.

När du ska göra dina chokladsemlor gör du så här: Gröp ur semmelbullarna fyll på med mandelmassefyllning. Om den är lite för hård så späd den  gärna med lite ovispad grädde. Spritsa på vispgrädde, lägg på locket, sikta florsocker över skapelsen och bjud din familj, dina vänner eller för all del ät upp alltihopa helt själv.

Smaklig spis!


Triss i semlor i samarbete med Anette Rosvall 
www.anetterosvall.se
@anetterosvall

Upptäck Rivesaltes

Rivesaltes Ambré 1985

Rivesaltes Ambré 1985

Art nr: 838102

120:-

Volymen är 375ml

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.