gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Triss i semlor signerade Anette Rosvall - Ward Wines

In English

Triss i semlor signerade Anette Rosvall


Fettisdagen är enligt tradition den sista dagen före påskfastan. I år infaller den på tisdag den 16 februari. 


Semlan som vi numera förgyller denna dag med är egentligen en ganska modern uppfinning. Framförallt om vi tänker på den som en bulle som fylls med fluffigt vispad grädde och mandelmassa. Går vi tillbaka i historien var det just för att stärka sig med massor av energi inför fastan som man frossade i godsaker och framförallt en bakelse som vi under många år kallat fast-lags-bulle och som liknar den vi numera kallar semla.


Vi har bett Anette Rosvall att ta fram några spännande recept som ger semlan ny glans och som gör att den kan serveras i olika varianter vid flera tillfällen, inte bara på fettisdagen. Dessutom går den så bra att kombinera med något gott i glaset som förhöjer tillfället och hela smakupplevelsen. 

Triss i semlor & skål för fettisdagen!

  1. Chokladsemlan serveras med ett glas Gérard Bertrand Rivesaltes – ett dessertvin som har legat 31 år på gamla fat för att få sin nuvarande karaktär. Vinet har en utvecklad doft av torkade frukter, honung, tobak, valnötter, choklad och en lång, klingande eftersmak.
    Till recept på Chokladsemla
  1. Briochesemla med apelsinfyllning serveras med ett glas Michele Chiarlo Nivole – ett sött pärlande och friskt vin med tydligt aromatisk profil. Blommiga och kryddiga aromer av aprikos, mandarin, päron och honung.
    Till recept på Briochesemla
  1. Semmelkladdkaka serveras med ett glas Dow’s Tawny Port 10YO – ett portvin som lagrats på fat i snitt 10 år vilket ger en nyanserad, söt, mogen smak med inslag av torkade dadlar, hasselnötter, fikon, pomerans och kanel.
    Till recept på Semmelkladdkaka

Det sägs att vi i Sverige äter i snitt fem semlor per person och år. Det innebär fler än 50 miljoner konsumerade semlor… Nu kan det bli ännu fler!


Triss i semlor i samarbete med Anette Rosvall 
www.anetterosvall.se
@anetterosvall

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.