gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

God och Glad Påsk med lax och vitt - Ward Wines

In English

God och Glad Påsk med lax och vitt


Påsken är en en av våra matgladaste högtider och extra härlig för att vi förknippar den med våren, och ljusets och värmens återkomst. Sillen och nubben lämnar vi orörda och bjuder istället på en smaklig kavalkad av recept, serveringstips och dryckesförslag till laxen, skaldjuren och lammet där vinet blir ett naturligt ackompanjemang. 


Allt du behöver för en god och glad påsk!


Inspiration fisk och skaldjur:

Löjromspizza är både löjligt gott och väldigt enkelt att göra hemma om du utgår från en färdig pizzadeg från matbutiken. Bred på crème fraiche och riv över parmesanost. Grädda i ugnen i 10 – 15 minuter på 225 grader. Toppa pizzan med finskuren rödlök och gräslök och klicka ut crème fraiche och löjrom. Avsluta med flingsalt, nymalen svartpeppar och rivet citronskal.

Grilla grön sparris och toppa med smulad getost av god kvalitet. Om vädret inte tillåter utegrillning så funkar både grillpannan och ugnen.

Hovmästarsås i all ära men ibland kan gravlaxen längta efter nytt sällskap. Bred pepparrotsost på tunna skivor av gravlax. Rulla skivorna och lägg upp på ett fat och dekorera med dillkvistar.

Plocka och skölj fina små blad av gemsallad. Blanda hela eller hackade räkor med majonnäs, crème fraiche, fransk senap, dill och gräslök. Smaka av med salt och peppar och servera i salladsbladen.


Citron- och pepparmarinerad lax

En pigg och lättlagad lax med mycket smak från färska örter, rosépeppar och korianderfrön.

Ingredienser:

 • 2 tsk rosépeppar
 • 2 tsk korianderfrö
 • 1 tsk vitpepparkorn
 • 1/2 dl olivolja
 • saften av 2 citroner
 • 2 tsk strösocker
 • 1 tsk flingsalt
 • 500 g laxfilé (gärna Salma eller Fröya)
 • 2 msk hackad gräslök
 • 2 msk hackad dill
 • finrivet skal av 1/2 tvättad ekologisk citron

Gör så här:

 1. Stöt rosépeppar, koriander och vitpeppar grovt i en mortel. Blanda med olivolja, citronsaft socker och salt. Rör om tills allt löst upp sig.
 2. Skär laxen i tunna skivor. Doppa skivorna i marinaden och lägg upp på ett fat. Ringla över lite extra marinad och låt laxen stå och dra till sig smakerna i kyl en stund. Blanda gräslök, finhackad dill och finrivet citronskal. 
 3. Strö dill, gräslök och citronzest över laxen innan den ska serveras.


Vita påskviner till påskbordet

Trimbach Riesling från Alsace är ett klassiskt val till fina rätter av fisk och skaldjur. Med sin citrus- och och mineraldrivna smak och inslag av honung och päron funkar den utmärkt till samtliga bufféförslag med ett extra plus till gravlaxen.

Sancerre Les Baronnes är ett krispigt vin som bjuder på Sauvignon Blanc-druvans alla aromatiska inslag som t.ex. nässlor och krusbär – ett vin som signalerar vår och påsk! Smakar särskilt bra till den grillade sparrisen.Citronpaj med italiensk maräng

Avrunda kalaset med en härligt solgul dessert som bär Leif Mannerströms signatur. Receptet hittar du här


Det söta påskvinet

En elegant italiensk dessert kräver ett elegant italienskt vin! Nivole är ett utomordentligt dessertvin av Moscato-druvan – sött, pärlande och friskt med blommiga och kryddiga aromer av aprikos, mandarin, päron och honung. Läckert!

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.