gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Domaine Didier Dagueneau - Ward Wines

In English En français

Domaine Didier Dagueneau

Didier Dagueneau var en särling i Pouilly-Fumé ända fram till sin tragiska död 2008. Med sitt långa hår och yviga skägg såg han mer ut som en hårdrockande viking än den erkänt främste vinmakaren i sitt område.

Han var inte uppväxt med vin, utan ägnade sig åt racing med motorcykel och sidvagn. Två allvarliga vurpor fick honom att tänka om (vilket inte skedde särskilt ofta) och satsa på vinodling.

Hans målsättning var allt annat än blygsam – från sina 12 hektar i Pouilly-Fumé skulle han göra det bästa vinet på sauvignon blanc i världen. Utan att ha tagit någon som helst examen i oenologi eller ens vinmakning. Ändå är de flesta överens om att han lyckades.

Han sa själv: ”Om du vill bli bäst, behöver du metoder för att komma dit. Dina vinstockar måste ge de bästa druvorna, ditt vinmakeri det mest rigorösa. Det finns inga recept. Allt ligger i detaljerna. Små saker i hela processen ger skillnaden mellan ett bra vin och ett stort vin.”

Sedan 1993 odlade han sina viner biodynamiskt och sparade inte på några som helst mödor- vare sig i vinfälten eller i källaren. Under sin livstid fick han många beundrare, en del vänner och också en del fiender. Didier Dagueneau hade inte, som fransmännen säger: sin tunga i fickan.

Trots den lilla ägan gjorde han ett flertal olika viner. En Chailloux är ett vin gjort på druvor från olika vingårdar och det vin som kanske är mest likt de övriga i distriktet. Ett snäpp upp ligger Buisson Renard ett vin som är mer dominerat av flinta och lagringsdugligt.

Silex (flinta) och Pur-Sang (fullblod) är båda från specifika vingårdar, jäses på fat och dessa viner har satt en standard i området som påverkat alla andra producenter på ett eller annat sätt.

Båda dessa viner växer på skifferjordar och man kan inte sällan hitta toner av ädelröta, botrytis, i dem. De tål lång lagring och är av omisskännlig kvalitet.

Didier Dagueneau har också ägor i närheten av Pau i Pyreneerna där han gör söta viner i distriktet Jurançon.

Didier Dagueneau störtade med ett ultralätt flygplan den 17 september 2008, endast 52 år gammal.

Idag leder hans son Louis-Benjamin domänen tillsammans med sin syster Charlotte. Och de för sin fars arv vidare med bravur.

Domaine Didier Dagueneau gör eftersökta viner i relativt små serier, så den svenska allokeringen är begränsad.

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.