gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Henri Bourgeois - Ward Wines

In English En français

Henri Bourgeois

Les Baronnes small

Familjeproducenten Henri Bourgeois har producerat vin i Sancerre och Pouilly Fumé på heltid sedan 1970-talet och sedan 2000 gör man även viner i Marlborough på Nya Zealand, under namnet Clos Henri. Idag leds företaget av tredje generationen med Arnaud Bourgeois i spetsen Arnaud är barnbarn till grundaren Henri Bourgeois som var en av pionjärerna i Sancerre med att vinifiera de olika jordmånerna för sig. Som familj har Bourgeois dock funnits på plats i den lilla medeltida byn Chavignol betydligt längre än så, man har kunnat dokumentera att familjen odlat vin och andra grödor i Chavignol i tio generationer. Med 72 ha tillhör man de större odlarna i Sancerre och Pouilly Fumé.

Byn Chavignol ligger intill floden Loire och här har man fin utsikt över grannbyn Sancerre. Byn Sancerre brer ut sig på toppen av en kulle, mitt i appellationen med samma namn och just här trivs druvsorten sauvignon blanc som allra bäst. Den perfekta kombinationen av svalt klimat, distinkta jordmåner och branta sluttningar ger viner med hög syra, fin mognad i druvorna och en tydlig terroir-karaktär. På våren innan alla löven har slagit ut, kan man från utsiktspunkten tydligt se skillnaden mellan de olika jordmånerna i Sancerre eftersom de har olika färg och struktur; Les terres blanches (kritjord), Silex (flinta), Les Marnes Kimmèridgiennes (fossiljord) och Les Caillottes (stenjord). I Sancerre används inte Grand Crus eller Première Crus, men vissa vingårdar har ideala lägen och anses bättre än andra. En av de bäst ansedda vingårdarna är Le Mont Damné – den förbannade kullen – brant, stenig och i rakt söderläge. Det är komplicerat att odla vin där på grund av den kraftiga lutningen, men resultatet är bland det bästa man kan uppnå med druvan sauvignon blanc. Hos Bourgeois kommer vinerna MD Bourgeois och Jadis härifrån.

Henri Bourgeois använder bara sina egna druvor och dessa odlas ekologiskt (men är ej certifierade). All must är självavrunnen i den moderna gravitationsstyrda anläggningen som kontrolleras minutiöst av avancerad datorteknik. Vineriet smälter in i omgivningen och ligger halvt inbyggd i berget, på toppen av byn. Längre ner i byn jäser och lagrar man sina topp-viner på ekfat i en källare som är över hundra år gamla. Modern teknik och tradition i perfekt harmoni.

I byn Chavignol görs även Frankrikes mest berömda getost, Crottin de Chavignol. Kombinationen Sancerre och getost är en av de mest klassiska och lyckade i mat- och vinvärlden.

Miljö & Klimat

Samtliga medarbetare hos Henri Bourgeois är certifierade och har en licens för att arbeta med hållbar vinproduktion. Trots att vingården i Frankrike ännu inte är certifierad arbetar man medvetet i varje steg från bearbetning av jorden, bevattning och hantering av vinodlingarna, återvinning av restprodukter och avfall i såväl vingården, vinmakeriet som i vinkällaren. Henri Bourgeois är även ägare av vingård en Clos Henri på Nya Zeeland som från start är certifierad enligt ”Biogro”.

Läs mer om hur Henri Bourgeois arbetar för att värna om miljö och klimat

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.