
Le Vigne di Zamo ligger högst upp i Italiens nordöstra del i provinsen Manzano och nära den populära orten Rosazzo. Från kullarna kan man en klar dag blicka ut över såväl Alperna som det Adriatiska havet.
Familjen Zamo ’s passion för vin började redan 1924 när de öppnade en restaurang i Friuli. En restaurang som kom att bli historik. Efter att familjen många år senare köpt mark i Rocca Bernardas sluttningar, grundade de sin första vingård 1978. Här utvecklas rötterna naturligt tack vare en medveten vinproduktionen. I vingårdarna används bara naturliga metoder, naturligt gödsel och humus som håller grästillväxten nere mekaniskt. Familjens filosofi för odling, produktion och vinmakeri respekterar naturens faser vilket också återspeglas i balansen i deras viner.
Zamo var den första vingården i Friuli att få priset ”Three Glass Award” från Gambero Rosso Wine Guide. Det prestigefulla priset fick man ta emot för det röda vinet Ronco dei Roseti år 1990. På senare år har man även tagit emot utmärkelsen för vinet No Name på druvan Friulano, vilket skedde både 2017 och 2018. Vinet som fått namnet No Name är en protest på att staten bytt namn på den välkända druvan Tokij till det nya namnet Fruilano. Ett namn som alldeles för lätt blandas ihop med annat som kommer från regionen.
Idag är Friuli internationellt hyllad för sina fantastiska vita viner, men Zamò-familjen har fortsatt att investera i röda viner för att fortsätta det arbete som påbörjats med Ronco dei Roseti. På de 65 hektar vinodlingar som ägs och brukas utgör 40% av röda druvor. Det är en procentandel som definitivt ligger över det regionala genomsnittet.
Läs mer om vad Zamo gör för att främja miljö & klimat
