I vindistriket Baden i sydvästa Tyskland ligger Weingut Klumpp – en 25 hektar stor vingård som är uppdelad i 50 mindre vingårdar. Hälften av ytan är planterad med röda druvor och den andra hälften med vita druvor.
Weingut Klumpp startades 1983 av Ulrich och Marietta Klumpp, som båda arbetat med vinodling sedan många år. Här växte deras söner, Andreas och Markus upp, och idag är det bröderna som tagit över och driver egendomen.
Sedean 1996 odlas alla druvor certifierat ekologiskt och strikt skördekontroll gör att vinerna håller hög kvalitet. Så gott som alla viner är torra och uttrycker såväl druvkaraktär som jordmån.
De vita vinerna görs uteslutande i ståltank, medan de röda vinerna får mellan 6-12 månader på små franska ekfat. Vinerna från specifika vingårdar kan hamna på ek ännu längre om det skulle passa årgången.
Bröderna gör klassiska viner men älskar modern design. Deras vineri är upplyst som ett dansgolv och vinerna är värda all uppmärksamhet.
De vita druvor som odlas på vingårdarna är Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Auxerrois (på den äldsta vingården – planterade redan 1965) och Chardonnay. De röda druvorna som odlas är Spätburgunder, St. Laurent, Lemberger, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Bröderna Klumpp har inga problem med att blanda druvor – oavsett årgång – om det passar i den smakprofil och kvalitet de letar efter för just det specifika vinet!
Miljö & Klimat
Vingården är certifierad organisk sedan 1996. Inte för att marknaden och våra kunder kräver det, utan för att det är vår egen övertygelse.
Läs mer om hur Klumpp arbetar för att värna om miljö och klimat