Markus Schneider hade en enda önskan i livet: att odla och göra vin, så när hans pappa Klaus fick ett erbjudande om att köpa en vingård 1990 slog han till och familjen Schneiders vingård I Pfalz var ett faktum. Det som utmärker vinhusets röda viner är att man blandar de inhemska druvsorterna med Merlot och Cabernet Sauvignon, vilket inte är vanligt i regionen Pfalz.
Markus Schneider utbildade sig genom att arbeta hos den renommerade odlaren och vinmakaren Dr Bürklin-Wolf. 1994 lanserade han sitt första egna vin. En av de saker som utmärker Markus Schneider är att han fokuserar på röda viner – han har alltid haft en stor kärlek till vinerna från Bordeaux – Médoc i synnerhet.
För att lyckas måste han vara extremt noggrann med att avgöra när druvorna är optimalt mogna och hans framgångar beror på hans känsla för att bedöma detta och samtidigt locka fram varje vingårds unika egenskaper.
Familjen Schneider äger 60 hektar i Pfalz som till hälften är planterade med blå druvor. Även om Markus slagit igenom med sina rödviner så är hans vita också hyllade. Särskilt hans Rieslingviner som är rika på mineralitet mitt i all sin fruktighet.
Själv säger han att hans filosofi är att inte ha en filosofi. Han älskar sitt yrke och gör viner han själv vill dricka, vilket har lett till en rad kvalitetsåtgärder som små skördeuttag, manuell skörd, försiktig pressning och långa mognadsperioder. De vita vinerna har bara kort kontakt med sin jästfällning för att få mer komplexitet innan de buteljeras.
Den aktade tidningen Feinsmecker utropade Markus Schneider till ”Årets Nykomling 2003 och Gault-Millau kallade honom ”Årets upptäckt” 2006.
Artiklar & vinspiration