
- 109:-
Rubesco
Rött vin från Lungarotti
Volym: 750
Om produkten
Rubesco görs på hållbart odlade druvor av sangiovese och colorino. Druvorna får jäsa på ståltankar under 15 dagar och lagras sedan på ekfat i ett år och därefter ett år på flaska innan det buteljeras och säljs.




- 109:-
Doft och smak
Stor, fin doft av körsbär och plommon med inslag av lakrits, fat och örter. Stor, förfinad smak med inslag av mogna svarta och röda bär, fat och örter.
Serveringsförslag
Med sin fruktighet är det här ett vin som passar till såväl charkuterier som pasta, mustiga grytor och hårda ostar.
Serveringstemperatur: 16-18° C
Årgång
2017
Druvor
Sangiovese, Colorino
Land
Italien
Volym
750
Region
Umbrien
Ursprung
Artikelnummer
294201
Om producenten
Lungarotti
Lungarotti grundades i början av 1960-talet av Giorgio Lungarotti. Som de flesta andra bönder hade han ett blandjordbruk, men valde att satsa på vin och att buteljera sitt eget vin. Familjeföretaget har varit en av de mest drivande för tillverkningen av kvalitetsvin i Umbrien med legendariska viner som Rubesco och Vigna Monticchio.
Till systembolaget >Mer information
Recensioner:
”Kryddigt, smakrik och mustig. Toner av körsbär, blåbär och en liten pepprighet i avslutningen. Bra matvin.”
– Allt om Vin, oktober 2019
Guld för Årets Röda Nykomling i ”Sverige tyngsta vinpris” – Årets Vinare 2018
”Rustikt och lite eldig i rättfram stil. Mörk frukt och gott om krydda.Härligt matvin till rustik mat”
– Allt om Vin, januari 2019
”Rustikt och lite eldigt i enkel och rättfram stil. Mörk frukt och gott om krydda. Härligt matvin till rustik mat”
– Allt om Vin, mars 2018
”Klassiskt vin från klassiskt vinhus med eget vinmuseum. Rik blommig mörk frukt och stram kryddbitter smak. Smarrigt till lammfärsbiffar med ugnspotatis.”
– Mikael Mölstad, SvD, mars 2018
”Umbrien-vinet 2015 Lungarotti Rubesco, nr 2942, 99 kr, är det klarast lysande fyndet i dagens System-släpp av nyheter i det fasta sortimentet. Rejält med mörk frukt, stadig struktur och sköna, matvänliga syror gör det till underbart sällskap till robust mat som pasta och pizza – varför inte som på bilden en lasagne på Stockholms nya mattempel Eataly. Jättegott också till en kryddig köttgryta, eller en grillad fläskkarré med ugnsrostade grönsaker. Producenten Lungarotti är ett av Umbriens största namn som är varmt välkommen åter på den svenska marknaden.”
– Håkan Larsson, Allt om Vin, mars 2018
”Snygg italiensk syra med läcker bärsötma. Hallon och körsbär samsas med färska örter i balans, på en underliggande mineralitet i harmoni. Saftig struktur men fortfarande med djup och lager, och känns som det finns mer potential i vinet. Ett riktigt kap i segmentet.”
– Livets Goda, mars 2018
”Smaken är djup och generöst bärig med svarta vinbär, mörka körsbär och lite tobakstoner på smakpaletten i en strikt tanninkorsett. Domineras av druvan sangiovese och är klart matkrävande. Kan passa bra till exempelvis en matig kött/tomat-baserad pastarätt och risotto.”
– Sune Liljevall, Allehanda, mars 2018
”Rustikt och lite eldigt i enkel och rättfram stil. Mörk frukt och gott om krydda. Härligt matvin till rustik mat.”
– Allt om Vin, februari 2018
”Ett ungt, friskt vin med ren, elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, tranbär, granatäpple, te, blommor och mineraler.
– Dina Viner, februari 2018