gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Frog's Leap - Ward Wines

In English En français

Frog’s Leap

Frogs Leap

John Williams hoppade av en Greyhound-buss på väg till Napa Valley för att skriva in sig på universitet i Davis. Innan han hittat ett eget ställe att bo kampade han i en tom byggnad. En dag dök ägaren upp och det blev ett möte som skulle sätta avtryck i amerikansk vinhistoria.

Ägaren, som kom för att avhysa sin husockupant, var läkaren Larry Turley. Han och John Williams började prata, upptäckte att John kände Larrys syster Helen och att de båda hyste en stor kärlek till vin. De blev vänner och började prata om att starta ett vineri tillsammans.

Larry Turley kände Warren Winiarsky på Stag’s Leap och fixade ett jobb åt John där som vineriets första anställde. En av hans första uppgifter var att buteljera Stag’s Leap 1973, ett vin som sedan skulle vinna den stora provningen i Paris där napaviner ställdes mot berömda slott i Bordeaux.

När John Williams avlagt sin examen jobbade han på flera vingårdar innan han återkom till Napa och Larry Turley. Tillsammans byggde de ett vineri på Turleys egendom, en gammal grodfarm, och döpte vineriet till Frog’s Leap – alla förstår varför.

De första åren skötte John Williams och hans dåvarande hustru Julie vineriet, medan Larry Turley tog hand om sin läkarpraktik, men när Larry lämnade sin praktik och anslöt till vineriet upptäckte de båda att de hade helt olika ambitioner med Frog’s Leap. De skiljdes åt och Larry Turley behöll vineriet, medan John Williams tog varumärket och flyttade till Rutherford i hjärtat av Napa.

Genom åren har han därifrån utökat sin produktion och gör idag cirka en halv miljon flaskor vin.

Idag är Frog’s Leap ett vineri med fem olika odlingsställen som främst odlar sauvignon blanc, cabernet sauvignon och zinfandel, men som också odlar petit sirah, carignan, merlot, cabernet franc och lite mer udda druvsorter som riesling, mourvèdre och mondeuse.

John Williams är en karaktär och han har starka åsikter om vinodling. Självklart är vinerna ekologiska, men framför allt är han en anhängare av ”dry farming”, d v s druvorna får inte bevattnas.

–      Sköter man jorden som man ska så behövs ingen bevattning, säger han.

Hans jordar är ett under av biologisk mångfald. Där går boskap och i hans trädgårdar växer över 50 olika grödor, som mestadels går till lokala restauranger.

Så John Williams må vara en skämtare som kallar sin riesling för Leapfrogmillch och har årliga frogtoberfester, men när det kommer till vinodling hör han till de allra mest seriösa.

–      Vi gör inte stora viner, vi odlar dem, som han säger själv.

Miljö & Klimat

Balans, återhållsamhet och respekt för naturen är ledord på Frog’s Leap.
Med uppriktigt engagemanget för hållbara odlingsmetoder framställs handgjorda, ekologiska viner av hög kvalitet. De var en av de första i Napa Valley som blev certifierade enligt California Certified Organic Farming (CCOF) 1988 och är en av pionjärerna inom branschen.

Läs mer om hur Frog’s Leap arbetarför att värna om miljö och klimat

Frogs leap logo

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.