Ett mousserande vin som kombinerar friskhet, fruktighet och elegans. Fin doft av äpple, vita blommor, rostat bröd, honung och citrus. Smaken är elegant och krispig med fin mousse och toner av äpple, citrus och brioche och en lätt mineralitet.
Crémant de Limoux kommer från området Limoux strax sydväst om Carcassonne i regionen Languedoc, i södra Frankrike, . Det sägs att det var munkarna i klostret Saint-Hilaire som redan på 1500-talet upptäckte hur man kunde framställa vin med naturliga bubblor, långt innan Champagne blev känt. Därför räknas Limoux som den äldsta mousserande vinregionen i Frankrike. Druvorna skördas för hand och får en lätt pressning innan de jäser vid låg temperatur i rostfria ståltankar. Vinet görs enligt den traditionella metoden (méthode traditionnelle), samma som i Champagne, där den andra jäsningen sker i flaskan. Det bidrar till den fina moussen och viss komplexitet. För att få kallas Crémant de Limoux måste de dessutom uppfylla strikta kvalitetskrav och lagras minst 12 månader på jästfällningen.
Servera som apèritif, till en löjromstoast eller lättare rätter med fisk eller ljust kött.
Serveringstemperatur: 8-10° C.
Om producenten
Gérard Bertrand är en välrenommerad familjeägd vinproducent med sitt hjärta i Languedoc-Roussillon. Sedan 2002 har vinhuset arbetat målmedvetet med hållbarhet i vingårdarna och idag odlas samtliga 17 egendomar med totalt 1 000 hektar helt biodynamiskt, vilket gör Gérard Bertrand till världens största biodynamiska vinodlare. Gérard Bertrand är en starkt lysande ledstjärna i Languedoc-Roussillon för att framhäva de unika druvsorterna, de regionala vinstilarna och för att främja kvalitet framför kvantitet i området.
Gérard Bertrand utsågs 2023 till ”Master Winemaker of the Year” av magasinet The Drink Business och vid två tillfällen har Gérard Bertrands viner serverats vid Nobelbanketten i Stockholms Stadshus.
2024 fick Gérard Bertrand den prestigefyllda utmärkelsen ”Gyllene Glaset” av magasinen Allt om Vin och Allt om Mat med motiveringen:
För att ständigt förse den svenska marknaden med personliga viner i olika stilar och prisklasser, alla med tydlig doft och smak av sydfrankrike. För sin övertygelse om att vägen fram ska vara hållbar och långsiktig.
Ett mousserande vin som kombinerar friskhet, fruktighet och elegans. Fin doft av äpple, vita blommor, rostat bröd, honung och citrus. Smaken är elegant och krispig med fin mousse och toner av äpple, citrus och brioche och en lätt mineralitet.
Crémant de Limoux kommer från området Limoux strax sydväst om Carcassonne i regionen Languedoc, i södra Frankrike, . Det sägs att det var munkarna i klostret Saint-Hilaire som redan på 1500-talet upptäckte hur man kunde framställa vin med naturliga bubblor, långt innan Champagne blev känt. Därför räknas Limoux som den äldsta mousserande vinregionen i Frankrike. Druvorna skördas för hand och får en lätt pressning innan de jäser vid låg temperatur i rostfria ståltankar. Vinet görs enligt den traditionella metoden (méthode traditionnelle), samma som i Champagne, där den andra jäsningen sker i flaskan. Det bidrar till den fina moussen och viss komplexitet. För att få kallas Crémant de Limoux måste de dessutom uppfylla strikta kvalitetskrav och lagras minst 12 månader på jästfällningen.
Servera som apèritif, till en löjromstoast eller lättare rätter med fisk eller ljust kött.
Serveringstemperatur: 8-10° C.
Server Render
Om producenten
Gérard Bertrand är en välrenommerad familjeägd vinproducent med sitt hjärta i Languedoc-Roussillon. Sedan 2002 har vinhuset arbetat målmedvetet med hållbarhet i vingårdarna och idag odlas samtliga 17 egendomar med totalt 1 000 hektar helt biodynamiskt, vilket gör Gérard Bertrand till världens största biodynamiska vinodlare. Gérard Bertrand är en starkt lysande ledstjärna i Languedoc-Roussillon för att framhäva de unika druvsorterna, de regionala vinstilarna och för att främja kvalitet framför kvantitet i området.
Gérard Bertrand utsågs 2023 till ”Master Winemaker of the Year” av magasinet The Drink Business och vid två tillfällen har Gérard Bertrands viner serverats vid Nobelbanketten i Stockholms Stadshus.
2024 fick Gérard Bertrand den prestigefyllda utmärkelsen ”Gyllene Glaset” av magasinen Allt om Vin och Allt om Mat med motiveringen:
För att ständigt förse den svenska marknaden med personliga viner i olika stilar och prisklasser, alla med tydlig doft och smak av sydfrankrike. För sin övertygelse om att vägen fram ska vara hållbar och långsiktig.
Krispig, stram och gulfruktig i generös och rätt charmig stil. Pigg, lättsam och aptitretande smak.