Tommy Myllymäkis Toast Skagen

I denna klassiska variant av Toast Skagen blandar du räkorna med majonnäs, finhackad lök, hackad dill och lite fint riven pepparrot. Lägg skagenröran på en skiva bröd som du stekt lätt och toppa med löjrom eller stenbitsrom. Garnera med en dillkvist, en klyfta citron och servera direkt!
För att få bästa resultat, börja med en ganska tjock majonnäs så du får en tät skagenröra som inte blir rinnig även om räkorna skulle släppa lite vätska.
Ingredienser
För 4 personer
- 4 dl skalade räkor (färska eller i lake)
- 1 kruka dill – spara några dillkvistar till servering och hacka 1/2 dl till skagenröran
- 1/4 dl finriven pepparrot
- 1/2 st finhackad rödlök
- 1 msk pressad citronjuice
- 1/2 dl majonnäs
- 4 skivor vitt bröd (rostbröd eller surdegsbröd)
- 1/2 dl löjrom eller stenbitsrom
- 1 citron
- 2 msk smör till stekning
Så här gör du
Blanda räkor, dill, pepparrot och citronjuice. Tillsätt majonnäsen och rör försiktigt till allt blandats. Ta eventuellt lite extra majonnäs om det behövs, men tänk på att göra röran ganska fast.
Skär bort kanterna på bröden eller stansa ut runda brödskivor. Stek bröden i smör i en stekpanna på medelhög värme tills de är gyllenbruna.
Fördela skagenröran på bröden, toppa med löjrom, en dillkvist och en citronklyfta.