Hatzimichalis Estate är en familjeägd producent som drivs av grundaren Dimitri och hans son Leonidas. Dimitri köpte sina första 9 hektar i Atalanti Valley 1973, i dag har de 220 hektar som i första hand ger vita viner och som de sköter efter ledorden ”tradition, innovation och familj”.
Familjen Hatzimichalis producerar vin av högsta kvalitet på internationella och inhemska druvsorter och använder sig av både traditionella metoder och modern teknik. Ett exempel är att alla druvor skördas för hand av endast kvinnor, då Dimitri anser att kvinnor är bäst på att hantera druvorna varsamt.
Allt vin produceras av egna druvor och vingårdarna är indelade i mindre lägen med olika mikroklimat och lägen som alla vinifieras separat. Vingårdarna ligger på varierande altitud och är omringade av berg i tre väderstreck och har havet till öster som bidrar med svala vindar ger perfekta förhållanden. Med stor respekt för naturen och mänskligheten skapar de viner som återspeglar sin unika ”terroir” och de specifika druvsorterna.
Familjen är måna om att lämna över vingårdarna i bästa skick till nästa generation och arbetar medvetet med hållbarhet i alla delar av verksamheten och i vineriet. Ett exempel är egna vattenreservoarer för bevattning. De använder enbart stjälkar och druvrester från pressen till ”gröngödsel” som naturlig gödning i vingårdarna.
De första åren var tuffa ekonomiskt för Dimitri och för att finansiera uppbyggandet av sin vingård importerade och födde Dimitris upp kalkoner från Canada för att sälja till det grekiska julfirandet. Han investerade alla pengar från kalkonaveln i sina vingårdar vilket gav snabbt resultat. Det är förklaringen till att Hatzimichalis Estate har en kalkon som logo och stolt visar upp den på alla sina etiketter.