Vinproducenten Marchesi Antinori har odlat och handlat med vin i Italien sedan 1385. De är en av de äldsta och mäktigaste vinfamiljerna i världen och deras betydelse för italienska röda viner och vita viner kan inte beskrivas i ord. Antinori är onekligen det största namnet och den mest kvalitetsmedvetna vinproducenten som Italien har.
VD Renzo Cotarella ger oss en första inblick av resultatet efter årets skörd.
Släkten Antinori härstammar från Florens och de ursprungliga egendomarna finns såväl i Toscana som i grann regionen Umbrien. I dag har man vinproduktion och odlingar i flera regioner som Bolgheri, Chianti Classico och Piemonte i Italien.
Det är i Italien familjeföretaget har sin huvudsakliga verksamhet, men man äger även vingårdar i andra delar av världen, däribland i Chile. Familjen Antinori anser att deras uppgift är att visa att det går att göra storartade viner på många håll i världen. De lever efter devisen, “eftersom vi kan göra internationellt erkända viner med bibehållen ursprungskaraktär i såväl Toscana och Umbrien, varför ska vi då inte göra det på andra håll på vår jord”.
I huvudsak odlas druvan Sangiovese, men man odlar även internationella druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Nebbiolo och Cabernet Franc på de olika vingårdarna i olika regioner.
Möt Renzo Cotarella en ödmjuk legend som är vinhusets VD och chefsvinmakare.
Världens största och mest prestigefyllda golftävling Ryder Cup spelas i Rom i september 2023. Marchesi Antinoris har i tuff konkurrens valts ut som Official Supplier till tävlingen och Villa Antinori som det officiella vinet. Detta klassiska röda vin är baserat på Sangiovese och numera en ikon även på Systembolaget. Vinet hyllas frekvent av både svensk och internationell press och är et enda namn som bär familjen Antinoris vin. De kallar det själva för sitt visitkort - ett vin som alltid har högsta kvalitet och utvecklas med tiden. Det är dessutom ett av få viner som funnit på Systembolagets hyllor sedan starten 1955. Där har vinet en trogen plats och en trogen publik än idag.
Vinmakningen i familjeföretaget har gått i arv i rakt nedstigande led och fram till sommaren 2018 var de Marchese Piero Antinori som ledde verksamheten. Då tog hans äldsta dotter Albiera Antinori över det dagliga arbetet med hjälp av sina systrar Allegra och Alessia. Systrarna är idag den 27 e generationen som driver vinhuset med det genuina hantverket och mångåriga kunskapen vidare, ett familjearv som spänner över hisnande åtta sekler.
Familjen Antinori är väl medvetna om att ett outtröttligt kvalitetsarbete krävs för att deras visioner ska infrias. Det går inte att fuska sig till varaktig berömmelse och aktning. Dessutom krävs det ständigt nytänkande för nå sitt mål.
Tignanello produceras på druvor från vingården med samma namn och var det första vin på Sangiovese som lagrades på ekfat. Det innehöll inte de obligatoriska vita druvorna utan istället en del Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Något som vid den här tidpunkten stred mot alla regler och normer. Vinet fick därför ingen DOCG klassificering, utan samma kvalitetsklassificering som ett enkelt bordsvin, en IGT. Det är denna typ av vin som Robert Parker kom att döpa till "Super Toscans".
Till saken hör att Piero Antinori via sina släktband också varit delaktig i den enorma succé som Sassicaia skapade i Bolgheri, vid den Toscanska kusten. Att Sassicaia var helt baserat på franska druvsorter påverkade säkert utvecklingen av ikonvinet Tignanello.
Det nya och arkitektoniskt spektakulära vineriet som Antonori nyligen byggt i hjärtat av Chianti Classico är ytterligare ett bevis på Marchesi Antinoris engagemang i sin hembygd. Här har man valt att skapa ett arkitektoniskt mästerverk för att visa upp vinmakning för såväl vinturister som arkitekturintresserade besökare. Här välkomnar man till att titta närmre på såväl produktionen av kvalitetsviner som hur en modern byggnad kan smälta in i omgivningen med så lite påverkan på miljön som möjligt. En byggnad och plats som är väl värd ett besök nästa gång du ha vägarna förbi.
Mer vinspiration