Nebbiolo är en blå druva som främst odlas i Piemonte i norra Italien för röda viner. Namnet kommer från det italienska ordet för dimma “nebbia”, ett passande namn eftersom dimma är vanligt i Piemonte på hösten. Nebbiolo mognar väldigt sent och trivs därför bäst i de allra soligaste vingårdslägen.
De mest kända röda vinerna på Nebbiolo är från vingårdslägen i Barolo och Barbaresco. Vinerna från Barolo är kraftfulla och intensiva och de mest kända och prestigefyllda röda vinerna på Nebbiolo, medan Barbaresco är mer eleganta och parfymerade.
“Kungen av druvor från Piemonte för klassiska viner som Barolo och Barbaresco.”
Vinerna är relativt ganska ljusa i färgen och karaktären påminner ofta om körsbär, tjära, torkade örter och rosor. Smaken brukar vara mycket frisk och sträv och vinerna tål därför många års lagring. Nebbiolo kräver god dränering i jorden och en lång, ljus växtsäsong. Det är en av de första druvsorterna att blomma, men den sista druvan att mogna. Det gör att Nebbiolo inte odlas i andra regioner eftersom den är väldigt känslig för dåliga väderförhållanden. Nebbiolo kännetecknas av hög syra och kraftiga tanniner. Som unga är vinerna intensiva, sträva och mycket återhållna och med åren mognar de för att blir mer runda, tillgängliga och komplexa upplevelser med åren. Nebbiolo kan på bara ett par år blekna i färg och gå från djupt rödviolett till vackert tegelröd.
Odlas i: Piemonte i Norra Italien
Kända regioner: Piemonte (Barolo, Barbaresco, Gattinara), Lombardiet (Valtellina)
Upptäck perfect pairs