För Melissa och Mike Brown på Gemtree Wines handlar vinodlingen i McLaren Vale om att lämna en mer hållbar och friskare jord efter sig till nästa generation. I samtliga röda viner på druvan Shiraz hittar du både den storslagna Australiska stilen från ursprunget med den speciella terroiren såväl som den särprägel som ett omsorgsfullt, hållbart och ekologiskt arbete i vingårdarna bidrar till.
Gemtree Organic Shiraz - det första vin från Australien som fått Systembolagets nya märkning Hållbart Val.
I början på 1980-talet började Paul och Gill Buttery att odla rött vin och vitt vin ekologiskt i vinregionen McLaren Vale i Australien under namnet Gemtree Wines. Idag är det dottern Melissa Brown som är ansvarig för familjeföretaget och sköter de biodynamiska vingårdarna tillsammans med sin man Mike Brown som är vinmakaren.
För Gemtree handlar vinodlingen i McLaren Vale om att lämna en mer hållbar och friskare jord efter sig till nästa generation. Det är inte så vanligt i Australien, ett land som annars domineras av ett fåtal riktigt stora vinproducenter. Idag är Gemtree en imponerande äga med 130 hektar vinodlingar – alla ekologiskt certifierade.
Som väntat med ekologisk odling så har vinerna friskhet och ännu tydligare karaktär från sitt ursprung. De röda vinerna är mycket fruktiga, fylliga och mer rena med en balanserad karaktär av ekfat i bakgrunden samtidigt som de håller en låg sockerhalt.
Gemtree Wines är både ekologiskt och biodynamiskt certifierade och har sedan flera decennier arbetat hållbart och miljövänligt i vingården. Ogräset mellan vinrankorna betas naturligt av får som går fritt bland vinrankorna. Det naturligt koncentrerade gödningsmedel som används får man bland annat genom att gräva ner kohorn för att få rätt PH-värde till gödningen. Vattnet som används är återvunnet och genom solceller på taket produceras en stor del av den egna energiförbrukningen.
Gemtree tar ett stort ansvar för marken som brukas och gör allt för att lämna den vidare till nästa generation i ännu bättre skick än när Mike och Melissa själva fick tillgång till att börja odla vin på vingårdarna i McLaren Vale.
”Through biodynamic farming we have seen improved vineyard health and higher quality fruit. The vine is able to reach its full potential for taste, nutrition and fragrance. Ultimately, this means our wine has a greater depth of quality and flavour, giving consumers a better tasting experience – wine that is good for the consumer and good for the environment.” - Melissa Brown
Druvorna som odlas är i huvudsak Shiraz och Cabernet Sauvignon. Genom den ekologiska odlingen har vinerna en friskhet och ännu tydligare karaktär från sitt ursprung. De röda vinerna är mycket fruktiga, fylliga och mer rena med en balanserad karaktär av ekfat i bakgrunden samtidigt som de håller en låg sockerhalt.
I samtliga viner hittar du både den storslagna Australiska stilen från ursprunget som du söker i en Aussie-Shiraz och samtidigt den speciella terroiren såväl som den särprägel som ett omsorgsfullt, hållbart och ekologiskt arbete i vingårdarna bidrar till.
Artiklar & vinspiration