I vindistriket Baden i sydvästa Tyskland ligger Weingut Klumpp – en 25 hektar stor vinodlingsareal som i sin tur är uppdelad i 50 mindre vingårdar. Klumpp producerar både röda viner och vita viner med druvor från den egna vingårdarna.
Weingut Klumpp startades 1983 av Ulrich och Marietta Klumpp, som båda arbetat med vinodling sedan många år. Här växte deras söner, Andreas och Markus upp, och idag är det bröderna som tagit över och driver egendomen.
Sedan 1996 är alla odlingar ekologiskt certifierade och genom en strikt skördekontroll håller samtliga viner en hög kvalitet. Så gott som alla viner är torra och uttrycker såväl druvkaraktär som jordmån. De gröna druvor som odlas är Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Auxerrois (på den äldsta vingården – planterade redan 1965) och Chardonnay. De röda druvorna är Spätburgunder, St. Laurent, Lemberger, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot.
Bröderna Klumpp har inga problem med att blanda druvor – oavsett årgång – om det passar i den smakprofil och kvalitet de letar efter för just det specifika vinet.
De vita vinerna görs uteslutande i ståltank, medan de röda vinerna lagras mellan 6-12 månader på små franska ekfat. Bröderna gör klassiska viner men älskar modern design.
"Vingården är ekologiskt certifierad sedan 1996. Inte för att marknaden och våra kunder kräver det, utan för att det är vår egen övertygelse." - säger bröderna Klumpp i kör.
Artiklar & vinspiration