Château Mont-Redon i Côtes-du-Rhône och Chateauneuf-de-Pape har en historia som började redan under romartiden. År 1344 erkändes ”Mourredon”, en del av påvens markinnehav, officiellt som en vingård. Mourredon sägs betyda “runt kullen” och det är precis där, runt kullen i det lätt böljande landskapet i södra Rhônedalen i Frankrike, och skyddade mot mistralvinden som vingårdarna med såväl röda viner som vita viner och det klassiska vinhuset Château Mont-Redon är beläget.
Château Mont-Redon i Côtes-du-Rhône och Chateauneuf-de-Pape har en historia som började redan under romartiden. Idag drivs vinhuset av den fjärde generationen i familjen med Pierre Fabre (i bild) som vinmakare och företagets ledare. Han strävar efter att behålla den renhet i druvornas fruktiga smak och står bergfast vid den typ av eleganta röda viner från Châteauneuf-du-Pape som blivit Mont-Redons signum. Samtidigt som han vägrar följa modets svängningar används ultra modern teknologi för att göra de klassiska vinerna från regionen så bra som möjligt.
Alla druvor skördas manuellt och urvalet av druvor sker redan på vinstocken. De plockade druvklasarna transporteras snabbt till vineriet med det primära målet att respektera och skydda druvorna under hela resan till jäsningstanken. I appellationen i södra Rhône-dalen i Frankrike är 18 druvor tillåtna att odla och hos Mont-Redon odlas i huvudsak druvorna Grenache, Syrah, Mouvédre, Cinsault, Viogner, Rousanne och Picpoul.
Château Mont-Redon äger 186 hektar i appellationen Châteauneuf-du-Pape, varav 100 hektar odlas med vinstockar. År 1980 förvärvades en egendom i Côtes-du-Rhône och år 1997 förvärvades ytterligare en i Lirac.
Hela egendomen och produktionskedjan är miljöcertifierade på den tredje och högsta nivån enligt den franska HVE-certifieringen. Det innebär att man arbetar hållbart i hela värdekedjan i allt från att återvinna glas och kartong, minimera utsläppen från traktorer och fordon som används i vingårdarna, klimatsmarta bevattningssystem och genomgående göra medvetna och klimatsmarta val.
Det är just jordmånen i Châteauneuf-du-Pape som gjort appellationen vida känd med ett två meter djupt topplager av runda ljusa stenar, så kallade "galets". Stenarna värms upp av solen under dagen och bevarar värmen mot vinstockarnas rötter även när det blir svalare på kvällen. Det gör att druvorna får en alldeles speciell koncentration och viner från regionen håller absolut världsklass.
Under 1920-talet fanns inga regler för vinodlingar i Châteuneuf-du-Pape något som påverkade kvaliteten, volymen som producerades och ryktet. Henri Platin som då var ägare till Château Mont Redon och en handfull andra odlare började därför att dra upp riktlinjer för vinodlingar i appellationen. Det fanns regler för vinodlingar i Dourodalen och i det ungerska tokajerdistriktet, men de var statligt bestämda. Det här var det första försöket att ordna regleringar av odlarna själva.
Arbetet med att skapa världens första Appellation Controllée var ett enormt arbete. Inte förrän 1935 hade man ringat in området, bestämt de tillåtna druvsorterna, satt en max avkastning på 35 hektoliter per hektar och nedre gräns för potentiell alkohol på 12,5 procent. I samma anda och passion som Henri Platin, med en ständig jakt efter kvalitet och de mest lämpade druvorna för terroiren, fortsätter Platins ättlingar att förvalta, bevara och utveckla Château Mont-Redon in i framtiden.
Mer vinspiration