Syrah är en av vinälskarnas favoriter! En uppskattad blå druva som trivs bäst i varmt klimat och har sitt ursprung i norra Rhônedalen. Den har också gjort sig omåttligt populär i Nya världen där den går under namnet Shiraz. Båda namnen är lika vedertagna, och oavsett namn är det en legendomspunnen och mångfacetterad druva som har en lång och väldokumenterad rödvinshistoria.
Syrah är den viktigaste och enda druvan för röda viner som är lagringståliga i regioner som Hermitage och Côte-Rôtie i norra Rhônedalen. Druvan odlas i något mindre utsträckning i södra Rhônedalen där den är en del av det berömda röda vinet från Châteauneuf-du-Pape. I södra Rhône blandas den ofta med andra druvsorter som Grenache, Carignan, Mourvèdre och Cinsault. Syrah blir också allt viktigare i viner från Provence och Languedoc-Roussillon.
Shiraz är druvan som tog australiska röda viner till den internationella scenen under det sena 1900-talet och som fortfarande inspirerar till de största ansträngningarna i landet. Australisk Shiraz görs oftast i en helt annan stil än fransk Syrah, med mognare fruktaromer, en fetare struktur och en större känsla av sötma.
Syrah ger fylliga och relativt sträva viner som brukar vara mörkt röda till blålila i färgen. Aromen påminner om mörk frukt och toner av björnbär och plommon, ofta tillsammans med svartpeppar, viol lakrits, kaffe och ibland rökiga inslag. Vinerna är fylliga, ganska sträva och alkoholstarka. I Frankrike (framförallt Rhônedalen) är tonerna av rökta charkuterier och viol ofta tydliga, medan viner från varmare klimat, såsom Australien, ofta tenderar att vara fruktigare. I Australien är dessutom inslag av eukalyptus vanligt förekommande.
Kryddigheten som är ett typiskt kännetecken för Syrah, kan härledas till den kemiska substansen Rotundon. Har man ett rött vin, med mörka bär och en tydlig kryddighet åt svartpeppar så är Syrah/Shiraz är en självklar gissning. Syrah utvecklar olika aromer och smaker beroende på jordmånen och vingårdsläget. Druvan får mer utvecklade toner av peppar och gräs i kyligare lägen, medan den får drag av plommon och björnbär i från varmare lägen. Ibland kan vinerna få en svårdefinierad karaktär av viltkött, rått rådjurskött och chark, något som bara ökar dess popularitet.
Enklare viner på Shiraz kan få syltiga smaker och en lätt söt eftersmak. Viner med högre kvalitet blir mer komplexa med aromer av blåbär och violer och en struktur som fyller upp gommen men ändå stöttas av strama tanniner. Australiska vinmakare och vinkännare lagrar vinerna i 10 till 20 år, och under tiden utvecklas en mängd nya aromer och mer subtila smaker.
Odlas i: stora delar av vinvärlden, bland annat i Frankrike, Australien, Sydafrika, USA, Nya Zeeland och Sydamerika.
Kända regioner: Rhône, Côte-Rôtie, St-Joseph, Cornas, Hermitage och Crozes-Hermitage och Barossa Valley.
Perfect pairs till Syrah/Shiraz